ApărareȘtiri

Exercițiu în Marea Neagră: Grup naval NATO, “apărat” de avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române

Sursa: MApN

Trei aeronave de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene Române, două aparate franceze Rafale de la bordul portavionul Charles De Gaulle, aflat în Marea Mediterana, și două avioane ale aviației spaniole, alături de grupul naval NATO de luptă contra minelor (SNMCMG2), au participat la un exercițiu aeronaval care s-a desfășurat miercuri în apele Mării Negre.

Scenariul fictiv al exercițiului: atacuri simulate asupra grupului naval NATO.

Astfel, navele din grupul (SNMCMG2), printre care și dragorul maritim Locotenent Lupu Dinescu, sprijinite în aer de trei avioane F-16 ale aviației române, au trebuit să facă față atacurilor simulate executate de avioanele spaniole și franceze, inclusiv cu rachete antinavă, se arată într-un comunicat pe site-ul NATO.

La manevre au mai luat parte și o aeronavă NATO de control și avertizare timpurie (AWACS) de tip Boeing E-3A Sentry, dar și un aparat de realimentare în zbor KC-767 al Forțelor Aeriene Italiene.

Comandamentului Aerian Aliat a precizat că Forțelor Aeriene Spaniole au participat la exercițiu cu două aeronave Eurofighter din cadrul detașamentului dislocat în România, la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, pentru misiuni de poliție aeriană.

Militari din cinci țări NATO, cu 11 nave de război, nouă aeronave (inclusiv avioane Rafale, Eurofighter și MiG-21 Lancer), dar și un robot subacvatic comandat de la distanță, participă la exercițiul multinațional „Poseidon 21”, organizat de România în perioada 26 februarie – 6 martie.

Exercițiul multinațional se desfășoară în apele teritoriale românești și este concepută să consolideze interoperabilitatea forțelor NATO de securitate din regiune.