ApărareȘtiri

EXLCUSIV. MBDA: Viitoarele corvete românești ar putea fi echipate cu rachete antiaeriene de noua generație Mica NG

VL Mica (MBDA)

Cele patru corvete pentru Forțele Navale Române, care ar urma să fie construite de firma Naval Group, câștigătoare licitației organizate de MApN, ar putea fi echipate cu rachete antiaeriene de noua generație VL Mica NG, a declarat Didier Philippe, vicepreședinte senior al companiei producătoare de rachete MBDA, într-un interviu în exclusivitate pentru Umbrela Strategică.

Așteptăm cu nerăbdare să vedem încheiat contractul pentru corvete, întrucât furnizăm rachete Exocet MM-40 Block 3 și VL Mica (cu potențial de creștere pentru utilizarea generației următoare Mica NG) pentru corveta Gowind“, a declarat reprezentantul companiei MBDA.

Firma MBDA este implicată în programul de înzestrare cu corvete, urmând să furnizeze sistemul de armament antinavă și antiaerian, iar rachete nava-aer MICA ar putea fi produse chiar în România, la Electromecanica Ploiești.

Corvetele din clasa Gowind 2500 sunt echipate cu 16 tuburi de lansare pentru rachete nava-aer VL MICA, dar și cu 8 lansatoare de rachete antinavă Exocet, două tuburi lanstorpile triple, un tun de 76 mm și două de 20 mm.

Noul sistem de de apărare antiaeriană VL MICA NG, cu o rază de acțiune de peste 40 de kilometri, a fost lansat de MBDA în luna octombrie.

Dimensiunile muniției MICA NG rămân neschimbate, permițând integrarea acesteia în actualele lansatoare VL MICA. Actualele mecanisme data link ale rachetei sunt compatibile cu performanțele cinetice sporite ale rachetelor, ceea ce permite actualizarea sistemelor VL MICA la standardele VL MICA NG prin simple update-uri ale softului.

MICA NG va fi disponibilă în producție de serie începând cu 2026.

La aproape doi ani după finalizarea licitației, contractul pentru construcția corvetelor nu a fost încă semnat, din cauza contestațiilor.

Constructorul francez Naval Group, în parteneriat cu Șantierul Naval Constanța, a câștigat contractul pentru construirea celor patru corvete pentru Forțele Navale Române în iulie 2019, după o licitație marcată de scandaluri.

Cu ocazia unei vizite în Franța, în luna octombrie, Ludovic Orban, premierul României din acel moment, a afirmat că acordul cu Naval Group va fi semnat ”imediat ce se vor termina” litigiile din instanță.

Demararea contractului Corvete multifuncţionale este o prioritate pentru noul guvern condus de Florin Cîțu, acest obiectiv figurând în programul de guvernare pe perioada 2020-2024.

Mai mult, MBDA va participa la procedurile de achiziție derulate de MApN pentru sisteme integrate sol-aer de apărare antiaeriană apropiată și foarte apropiată (SHORAD/VSHORAD) și sisteme portabile de rachete antiaeriene (MANPAD), oferind VL MICA și Mistral 3.

Didier Philippe, vicepreședinte senior al MBDA, a declarat în luna august pentru Umbrela Strategică, că grupul european este dispusă să deschidă o linie de producție și întreținere pentru rachete Mistral și MICA în România, la Electromecanica Ploiești, în cazul în care câștigă contractul pentru furnizarea de sisteme SHORAD / VSHORAD.

Grupul european MBDA este unul dintre cei mai importanți producători mondiali de rachete și contramăsuri operaționale și a  obţinut în 2019 venituri de 3,7 miliarde de euro, cu un registru de comenzi de 17,5 miliarde de euro. Acționarii MBDA sunt Airbus ( 37,5%), BAE Systems (37,5%) și Leonardo (25%).