ApărareȘtiri

Două bombardiere strategice rusești Tu-22M3 au efectuat un zbor de circa 4.500 km deasupra Mării Negre

Tu-22M3 (TASS)

Două bombardiere strategice rusești Tu-22M3 au efectuat miercuri un zbor de cinci ore deasupra apelor neutre ale Mării Negre, a anunțat agenția de știri Tass. Probabil, zborul celor două aeronave – care au străbătut peste 4.500 de kilometri – s-a vrut să fie o demonstrație a capacității bombardierelor ruse cu rază lungă de acțiune în contextul în care NATO și-a sporit prezența navală în zona pontică.

“Două bombardiere strategice cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 au efectuat un zbor planificat în spațiul aerian peste apele neutre ale Mării Negre”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova, adăugând că “în anumite etape ale traseului de zbor, avioanele au fost escortate de aparate rusești Su-27, precum și avioane străine”.

Ministerul Apărării de la Moscva a mai transmis că toate zborurile ale avioanelor Forțelor Aerospaţiale Ruse se desfășoară în strictă conformitate cu regulile internaționale pentru utilizarea spațiului aerian.

NATO și-a sporit prezența navală în zona pontică în ultimele luni, iar în acest moment, în Marea Neagră, sunt patru nave ale unor țări membre ale alianței. Astfel, SUA au trimis distrugătorul USS Roosevelt (DDG-80) și nava de transport rapid USNS Yuma (T-EPF-8), Marea Britanie participă cu vasul militar de cercetare oceanografică-hidrografică HMS Enterprise (H88), iar Franța este prezentă cu nava de cercetare electronică Dupuy de Lome (A759).

Cel mai probabil, prezența navelor NATO în zonă are legătură cu exercițiul Kavkaz 2020 care se desfășoară în sudul Rusiei, în perioada 21-26 septembrie. La exercițiu urmează să participe zeci de mii de militari din nouă țări (inclusiv China, Iran, Turcia și Pakistan), dar și numeroase tancuri, vehicule blindate de toate tipurile, piese de artilerie și lansatoare de rachete, numeroase avioane de luptă și elicoptere de atac, precum și nave de suprafață și submarine ale țărilor participante.

În cadrul Kavkaz 2020 – cel mai amplu exercițiu din Rusia în acest an – forțele participante vor executa operațiuuni maritime și terstre în regiunea Astrahan și în perimetrul Mării Negre și Mării Caspice.

Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa între 2015 și 2017, a avertizat că în lunile următoare – cu o secetă continuă în Crimeea, alegeri în SUA și Ucraina și un exercițiu militar important în Rusia de sud-vest – regiunea pontică ar putea fi scena unor acțiuni rusești provocatoare.

Aparatele Tu-22M3 au fost reclasificate din bombardiere tactice în bombardiere strategice, capabile să lanseze arme nucleare. Tu-22 a fost introdus inițial în 1983, iar modelele M3 au rămas în dotarea aviației ruse după prăbușirea Uniunii Sovietice, relatează portalul National Interest.

Multe dintre aceste bombardiere au fost modernizate, fiind desemnate ca Tu-22M3M, care are noi sisteme aeroelectronice, inclusiv integrarea sistemului de navigație prin satelit GLONASS, o interfață digitală la bord și contramăsuri de război electronic (ECM). De asemenea, Tu-22M3M va fi echipat cu rachete hipersonice.

Un prototip al bombardierului supersonic Tu-22M3M a zburat la viteze hipersonice în cursul unei faze de testare din luna mai.