IntelligenceȘtiri

Dodon: Occidentul este nemulțumit că Republica Moldova, spre deosebire de România, a avut o politică externă echilibrată

Liderul socialiștilor moldoveni (pro-ruși), Igor Dodon, susține că Statele Unite și aliații săi sunt nemulțumiți că Republica Moldova a avut o politică externă echilibrată în timpul mandatului său de președinte, spre deosebire de România și Ucraina care sunt fățiș pro-occidentale și anti-Rusia.

Statele Unite și aliații săi vor ca autoritățile țării noastre să urmeze cu strictețe instrucțiunile lor în lupta împotriva Rusiei. Sunt nemulțumiți că, spre deosebire de România și Ucraina, am urmat o politică externă echilibrată în calitate de președinte. Dar oamenii noștri nu vor să fie folosiți drept carne de tun în jocurile geopolitice ale altora”, a afirmat Dodon, într-un interviu pentru agenția rusă de știri TASS.

Potrivit lui Dodon, prin acțiunile sale, Occidentul, urmărindu-și propriile interese geopolitice, încearcă să îndepărteze Republica Moldova de Rusia.

“Tot mai multe articole apar în mass-media occidentală în care se recomandă Moldovei să-și abandoneze neutralitatea formalizată prin constituție, „să luăm cu fermitate calea integrării în Uniunea Europeană și NATO”, să ne oprim din utilizarea limbii ruse, și să ne rupem de Biserica Ortodoxă Rusă”, a afirmă fostul președinte, care se pronunță ferm pentru un parteneriat strategic cu Moscova ca principală direcție de politică externă.

Liderul socialist a mai acuzat Occidentul de amestec în treburile politice interne ale Moldovei, inclusiv în procesul electoral. “De mulți ani, țările occidentale, prin fundații și organizații neguvernamentale, finanțează în țara noastră așa-numita societate civilă, mass-media, anumite forțe politice care își urmăresc în mod deschis interesele”, explică Dodon, care susține că diplomații ruși, spre deosebire de cei occidentali, nu și-au permis niciodată să intervină în alegerile din Republica Moldova.

Publicația germană BILD însă a scris recent, citând surse din cadrul serviciului de informații (SIS) de la Chișinău, că Rusia ar fi investit în total 11,4 milioane de euro în campania eșuată de realegere a lui Igor Dodon, din 2020.

Ulterior, publicația Neweurope.eu, a relatat, citând documente secrete, că Statele Unite și unele țări UE, în special Germania, ar fi finanțat Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) cu circa 56 milioane de euro.

Duminică, 11 iulie, milioane de cetățeni moldoveni sunt chemați la urne să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la Chișinău. Conform tuturor sondajelor, două formațiuni vor domina alegerile legislative anticipate: Partidul Acțiune și Solidaritate (PDS),  fondat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și blocul electoral format din Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor, condus de foștii șefi de stat Igor Dodon și Vladimir Voronin.