ApărareȘtiri

Discuții între US Navy și US Army pe tema sistemelor Aegis Ashore din România și Polonia

Accentuarea rivalității cu China forțează Marina SUA să se concentreze pe activitățile de dominație maritimă și proiecție a forțelor militare în Oceanul Pacific, astfel că ar putea fi nevoită să renunțe la unele dintre misiunile secundare, cum ar fi operarea sistemelor antibalistice terestre Aegis Ashore, precum cel de la Deveselu. Însă, Forțele Terestre nu par dornice să preia misiunea, relatează site-ul US Naval Institute (USNI News).

“Pentru a rămâne înaintea rivalilor noștri, vom renunța la capabilitățile învechite, care nu mai sunt suficient de letale în luptă (…) fiind inclusă, de asemenea, și renunțarea la misiuni secundare ale Marinei, cum ar fi Aegis Ashore. Transferul sistemelor terestre de apărare împotriva rachetelor balistice către forțele terestre permite marinarilor să se concentreze asupra misiunilor lor de bază pe mare și eliberează resurse pentru sporirea letalității noastre”, a afirmat amiralul Mike Gilday, Comandantul Operațiunilor Navale, în Planul de Navigație pe 2021, publicat pe data de 11 ianuarie.

Însă, contraamiralului Paul Schlise, directorul pentru război naval la suprafață din cadrul statului major al Comandantului Operațiunilor Navale, a indicat că până acum nicio altă ramură a Forțelor Armate Americane nu a fost încă de acord să preia Aegis Ashore

“Este o discuție continuă în desfășurare. În acest moment avem sisteme Aegis Ashore în Europa, și sunt discuții despre sisteme suplimentare în alte locuri. Discuția generală a fost că aceasta nu este o misiune de bază a Forțelor Navale. (…) Și avem un număr bun de oameni cu înaltă calificare care deservesc aceste sisteme”, a explicat Schlise.

Contraamiralul a precizat că au existat deja discuții pe această temă cu Forțele Terestre, în condițiile în care acestea au în dotare unele capacități de apărare antirachetă. Schlise a ținut să precizeze că US Army nu are niciun fel de experiență cu sistemele Aegis – care sunt utilizate exclusiv de Marină, atât varianta terestră (în România și Polonia), cât și varianta navală, instalată la bordul distrugătoarelor din clasa Arleigh Burke și crucișătoarelor din clasa Ticonderoga.

Forțele Terestre operează multe dintre componentele Sistemului de Apărare Antirachetă, cum ar sistemele Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), PATRIOT Advanced Capability-3 (PAC-3) sau Ground-Based Midcourse Defense (GMD).

Singurul sistem activ Aegis Ashore din Europa este amplasat la Deveselu, România, fiind echipat cu 44 de rachete interceptoare SM-3. După lucrările de modernizare finalizate anul trecut, sistemul de la Deveselu poate lansa inclusiv varianta Block IIA, folosită în noiembrie 2020 într-un test pentru a intercepta și distruge o rachetă intercontinentală (ICBM) care zbura în spațiul extraatmosferic.

Un al doilea sistem Aegis Ashore european urmează să fie activat anul viitor în Polonia.

Rachetele SM-3 Block IIA au o viteză maximă de aproximativ 4,5 km/s (adică de 13 ori mai mare decât viteza sunetului), față de 3 km/s în cazul generației mai vechi SM-3 Block I.

Interceptorul SM-3 folosește forța cinetică și nu un focos exploziv pentru a-și distruge ținta.

Moscova acuză de mai mult timp că scutul antirachetă american are scopul de a submina puterea militară rusă, în timp ce SUA susțin că sistemul Aegis are rolul de a contracara amenințări regionale, precum Iranul și Coreea de Nord.