ApărareȘtiri

Carnegie: Dezvoltarea de noi arme, o prioritate pentru Kremlin

Dezvoltarea și introducerea în serviciu activ a unor noi arme și echipamente militare va continua să fie o prioritate pentru Kremlin, în contextul accentuării  rivalității cu SUA, incluzând posibilitatea unei confruntări militare în estul Europei, afirmă analistul Dmitri Trenin, directorul Centrului Carnegie Moscova, citat de Defense News.

În zilele noastre, la trei decenii de la prăbușirea Uniunii Sovietice,  capacitățile industriei ruse de apărare sunt mult sub nivelul celor din epoca sovietică. Însă, acest sector economic vital oferă Moscovei un “instrument potent de politică externă și de securitate”, afirmă Dmitri Trenin, subliniind că revigorarea industriei de apărare a fost determinată de “ambiția Moscovei de a fi recunoscută din nou ca o mare putere”, dar și de numeroasele provocări de securitate, în primul rând rivalitatea cu SUA.

Analistul a explicat că, în ultimul deceniu, principala prioritate a Kremlinului în sectorul apărării a fost consolidarea arsenalului atomic, astfel că în acest moment este cel mai modern element al Forțelor armate ale Rusiei

Rusia a reușit să restaureze și constelația sa de sateliți militari, iar acest efort combinat de modernizare a forțelor strategice a consolidat capacitățile de descurajare ale Rusiei, mai ales față de Statele Unite, subliniază Dmitri Trenin.

Totodată, dacă întărirea forțelor strategice a fost determinată de necesitatea consolidării capacităților de descurajare, modernizarea Forțelor Aeriene și a Marinei Ruse a fost determinată de “ambițiile de mare putere” ale Moscovei, afirmă analistul.

În ultimul deceniu, pentru prima dată după prăbușirea URSS, Rusia a început să dezvolte o flotă adecvată pentru operațiuni navale la distanță mare de propriile porturi, iar Forțele Aeriene urmează să fie echipate cu avioane de generația a cincea, Suhoi Su-57.

Totuși, în pofida acestor succese, industria militară a Rusiei prezintă o serie de vulnerabilități care limitează dezvoltarea acesteia, explică Dmitri Trenin.

În primul rând, resursele financiare ale Rusiei sunt relativ reduse, mai ales comparativ cu cele ale Statelor Unite sau Chinei: programul de reînarmare pe zece ani al Rusiei a fost plafonat la 19 trilioane de ruble, echivalentul a aproximativ 700 de miliarde de dolari la lansarea sa, iar valoarea sa reală a fost de mai puțin de jumătate din această sumă, din cauza devalorizării rublei. În ultimii doi ani, bugetul Rusiei pentru achiziții s-a ridicat la doar 20 de miliarde de dolari.

În plus, potrivit lui Dmitri Trenin, industria de apărare din Rusia este afectată și de probleme de corupție, gestionarea defectuoasă a resurselor, iar forța de muncă este îmbătrânită.  Totodată, expertiza tehnologică în unele domenii este în declin față de perioada sovietică, și poate chiar iremediabil pierdută.

Deși Rusia a realizat progrese semnificative în tehnologia de apărare, în special în privința sistemelor hipersonice și laser, precum și în robotică, totuși în alte domenii a rămas în urmă, cum ar fi în privința dronelor, unde este surclasată nu doar de Statele Unite și China, ci chiar de țări ca Turcia și Israel.

Domeniul microelectronicii continuă să fie unul cu probleme majore, aspect care limitează independența generală a industriei de apărare a Rusiei. După criza din Ucraina, Moscova a reușit să compenseze pierderea furnizorilor ucraineni, dar în microelectronică, decalajul este în continuare unul semnificativ, afirmă analistul.

Trenin preconizează că dezvoltarea industriei de apărare a Rusiei va continua să fie o prioritate pentru Kremlin, iar Forțele Terestre Ruse ar putea fi focusul următorului program de înarmare.

Rusia va continua să mențină o capacitate semnificativă de descurajare nucleară față de Statele Unite și NATO ; să poziționeze sisteme Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD) în punctele vulnerabile, cum ar fi regiunea Crimeea; să-și conserve superioritatea militară asupra vecinilor săi, cu excepția Chinei și Statelor Unite; să desfășoare operațiuni limitate, dar eficiente și accesibile din punct de vedere financiar în străinătate; și să rămână unul dintre principalii exportatori de arme din lume, a explicat analistul.