• Despre noi
  • Contact
  • Cookies
  • Termeni și condiții
  • Politica de confidențialitate
  • umbrela-strategica.ro
  • Apărare
  • Intelligence
  • Energie
  • Infrastructură
  • IT&C
  • Siguranță alimentară
  • CĂUTARE
  • De la Marea Neagră la Marea Baltică: NATO se pregătește de Defender Europe 2020, al treilea cel mai amplu exercițiu al alianței din ultimul sfert de secol

    Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

    Zeci de mii de militari din state membre și partenere NATO, inclusiv din România, participă în perioada februarie-iunie 2020 la exercițiul „Defender Europe 20”, în cadrul căruia Statele Unite vor trimite în Europa 20.000 de militari, la care se adaugă 9.000 de militari deja prezenți pe continent, aceasta fiind cea mai amplă desfășurare de forțe americane pe teritoriul european după încheierea Războiului Rece.

    „Defender Europe 20”, care este similar cu masivele exerciții anuale „Reforger” din perioada Războiului Rece, se va desfășura în zece țări aliate, însă, potrivit Comandamentul european al Statelor Unite (EUCOM), acțiunea principală va avea loc în Germania și Polonia, dar vor fi efectuate manevre și în Georgia, stat partener al alianței.

    Echipamentele vor începe să ajungă în Europa încă din luna februarie, dar exercițiile vor avea loc în principal în aprilie și mai, informează Defense News.

    Pe lângă „Defender Europe 20”, militarii americani vor participa la o serie de exerciții anuale desfășurate în această perioadă pe continent.

    Potrivit EUCOM, exercițiul „Defender Europe 20” a fost organizat pentru:

    „Defender Europe 20” va fi al treilea cel mai mare exercițiu militar de pe continent după Războiul Rece, potrivit generalului Chris Cavoli, comandantul Armatei SUA Europa.

    Exercițiul „Trident Juncture”, desfășurat în 2018, în Norvegia, a fost cel mai amplu exercițiu NATO după 1990.

    Sigla oficială Defender Europe 2020 (EUCOM)

    România și-a anunțat participarea

    România a comunicat în luna ianuarie, cu ocazia şedinţei de autoevaluare a Statului Major al Forţelor Terestre (SMFT) pentru anul 2019, că țara noastră va participa la „Defender Europe 20”.

    „Pentru anul 2020, structurile Forțelor Terestre Române vor rămâne angajate în importante evenimente de instrucţie, în context multinaţional şi întrunit, la exerciţii naţionale şi în afara spaţiului naţional. Structuri ale SMFT vor fi implicate şi în activități de instruire multinaționale în marja exercițiului «Defender Europe 20», care va fi desfășurat de armata Statelor Unite ale Americii în acest an în Europa, ca parte a Operațiunii « Atlantic Resolve»”.

    Rusia se declară îngrijorată de masivul exercițiu, în pofida asigurărilor din partea NATO

    Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări că exercițiul nu vizează confruntarea cu Rusia.

    Totuși, Valeri Gerasimov, șeful Statului Major al Forțelor armate ruse, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la exercițiile militare și dislocarea trupelor NATO în Polonia și statele baltice, la frontiera cu Rusia, afirmând că Alianța Nord Atlantică se pregătește de război.

    „În țările baltice și în Polonia, și în Marea Neagră și Baltică, activitatea militară [NATO] este în creștere, intensitatea exercițiilor militare ale blocului este în creștere”, a afirmat oficialul rus.

    „Scenariile lor indică o pregătire intenționată a NATO pentru angajarea forțelor sale într-un conflict militar pe scară largă”, a declarat Valeri Gerasimov, într-un discurs pe 17 decembrie, citat de The Times.

    În urma anexării regiunii Crimeea de către Moscova, în 2014, relațiile dintre Rusia și Occident s-au prăbușit până la nivelul din timpul Războiului Rece. Moscova și-a exprimat în mod repetat preocuparea cu privire la dislocarea forțelor NATO în zona baltică și față de manevrele alianței în apropierea graniței de vest a Rusiei. Pe de altă parte, țările din flancul estic al alianței transatlantice de declară îngrijorate de acțiunile agresive ale Moscovei.

    Te-ar mai putea interesa

    Premierul Ciucă, de Ziua SIE: Ca militar, au toată admirația mea ! Știm că sunt mereu la datorie Strategia militară a României 2021-2024, aprobată de Guvern. Apărarea are asigurat un buget de 2% din PIB Promisiuni respectate

    Ultimele știri

    Guvernul modifică din nou Statutul cadrelor militare Eurofighter Typhoon ale RAF execută misiuni de poliție aeriană în România Bursele au început anul cu optimism și cu maxime istorice