ApărareȘtiri

FOTO. Damen poate construi în paralel două nave SIGMA la șantierul Mangalia dacă va primi contractul pentru corvete

Navă tip SIGMA 10514 a Forțelor Navale Indoneziene (Damen)

Constructorul naval Damen ar putea construi în paralel două nave SIGMA la șantierul de la Mangalia, în cazul în care compania primește contractul pentru realizarea celor patru corvete pentru Forțele Navale Române, au anunțat reprezentanții firmei.

Ministerul Apărării de la București a indicat, luna trecută, că va căuta o altă soluție pentru achiziția de corvete dacă discuțiile cu Naval Grup nu conduc la semnarea unui acord până la finalul lunii aprilie.

În acest context, generalul (r) Gheorghe Savu, director Damen Naval România, a explicat că firma de la Galați își menține oferta depusă pentru programul “Corvete multifuncţionale”, un proiect de interes imediat pentru guvernul Ciucă, ce prevede construcția a patru corvete și modernizarea fregatelor Regina Maria și Regele Ferdinand.

“Damen este unul dintre competitorii care şi-au anunțat extinderea valabilității ofertei. Așteptăm cu mare speranță decizia MApN. S-a anunțat că se va lua o decizie la sfârșitul acestei luni”, a afirmat, luni, Gheorghe Savu, în cadrul unei conferințe de presă cu ocazia lansării modulelor 2&3 ale navei Den Helder, construită în România pentru Marina olandeză.

Directorul Damen Naval România a subliniat că “avantajul este că în Galaţi avem și institutul nostru de proiectare (Marine Engineering Galați-MEGA, n.red), deci nava se va proiecta aici, dacă o va construi Damen, şi va fi construită cel mai probabil la Mangalia”.

Generalul (r) Gheorghe Savu a precizat că, în cazul în care MApN va da acest contract firmei Damen, compania va putea realiza două corvete în paralel la șantierul Damen Shipyard Mangalia, deținut în proporție de 51% de statul român (Damen controlează 49% din acțiuni și asigură managementul operațional).

Damen “poate face o navă în trei ani în mod normal. Avem experiență și expertiză în construcția navelor de acest tip. Noi am construit multe nave de acest tip aici la Galaţi”, a adăugat reprezentantul constructorului naval.

În cadrul unei discuții cu jurnaliștii, Gheorghe Savu a reiterat că șantierul din Mangalia poate fi un hub logistic naval pentru navele NATO și UE din Marea Neagră. Un centru de acest fel ar putea asigura servicii de întreținere și reparații pentru navele statelor aliate Românei care navighează în bazinul pontic.

Navele din clasa SIGMA(Ship Integrated Geometric Modular Design Approach) 10514, propuse de Damen, ar urma să fie echipate cu echipamente și armament din SUA și UE, putând integra o varietate de tipuri de sisteme occidentale.  Damen a realizat deja nave de acest tip pentru Indonezia (2 nave) și Mexic (1)

Conform cerințelor prezentate de MApN, corvetele vor trebui să aibă un deplasament cuprins între 1600-3500 t, cu capabilități de luptă în cel puțin două domenii (luptă antiaeriană şi lupta împotriva navelor de suprafaţă / lupta antisubmarin) şi sistem de management al luptei integrat cu sistemele de senzori şi armament, inclusiv rachete antiaeriene și antinavă.

Caracteristicile principale ale navelor SIGMA 10514

Roluri: – luptă antiaeriană (AW);

– lupta împotriva navelor de suprafață (ASuW);

– lupta antisubmarin (ASW);

– Securitate maritimă.

Dimensiuni:

Lungime totală  (aprox.)    105 m

Lăţime                                   14 m

Pescaj                                     3,7 m

Deplasament (aprox.)        2360 tone

Viteza maximă                     28 de noduri

Echipaj                                  122 de persoane

Echipament:

Radar 3D pentru supraveghere și identificare a țintelor;

Sistem de control al focului electro-optic și radar;

Sonar în chilă;

Sistem de management al luptei;

Sisteme de război electronic (ESM & ECM);

Sistem integrat de comunicații externe și interne;

Tun naval calibru 76 mm;

1 x sistem antiaerian cu rază foarte scurtă de acțiune CWIS;

2 x 4 lansatoare rachete antinavă;

1 x sistem lansare rachete antiaeriene cu 12 celule;

1 x lansator rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune Rolling Airframe Missiles;

2 x sisteme triple de lansare torpile

2 x lansatoare de contramăsuri;

1 x elicopter de maxim 10 tone.

Navă tip SIGMA 10514 a Forțelor Navale Indoneziene (Damen)
Șantierul Naval Damen Mangalia

Saga corvetelor a început în urmă cu șase ani

Programul de echipare a Forțelor Navale Române cu corvete a început încă din anul 2016. Inițial, contractul pentru cele patru corvete a fost atribuit direct companiei Damen, urmând să fie realizate la șantierul său din Galați.

Ulterior, după venirea PSD la putere în 2017, procedura a fost reluată și a fost organizată o licitație publică. În iulie 2019, asocierea între constructorul francez Naval Group și Șantierul Naval Constanța a fost desemnată câștigătoare, cu corvete din clasa Gowind 2500, însă decizia a fost contestată în instanță. Totodată, potrivit mai multor surse, relațiile în cadrul asocierii Naval Group-Șantierul Naval Constanța sunt marcate de neînțelegeri, astfel că negocierile între constructorul francez și partea română sunt în impas.

Decebal Ilina, fost șef al Înzestrării Armatei, a declarat, într-un interviu acordat jurnalistului TVR Adelin Petrișor,  că acest contract este blocat pentru că partea franceză cere mai mulți bani decât sunt prevăzuți în oferta cu care a câștigat licitația. Această informație ne-a fost confirmată și de alte surse. Francezii au câștigat propunând un preț de 1,2 miliarde de euro, doar cu puțin mai redus decât cel din oferta Damen.