ApărareȘtiri

Cursa înarmării în Mediterana: Grecia vrea 18 avioane Rafale, elicoptere și fregate/Turcia ar putea cumpăra Su-35

Sursa: EtatMajorFR

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat sâmbătă un program „important” de achiziții de arme și o reorganizare a forțelor armate ale țării pe fondul amplificării tensiunilor între Atena și Grecia, relatează publicația Le Figaro.

Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia va procura 18 avioane de vânătoare Dassault Rafale fabricate din Franța, precum și patru fregate și patru elicoptere, va recruta 15.000 de soldați suplimentari și va spori sprijinul financiar pentru industria greacă de apărare. Programul include, de asemenea, modernizarea a patru fregate și achiziționarea de arme antitanc, torpile și rachete, a adăugat premierul.

“A sosit timpul să ne întărim forțele armate. (…) Acesta este un program important ce va forma un scut național “, a declarat liderul grec într-un discurs la Salonic, în nordul Greciei.

Premierul a adăugat că acest program va duce la crearea a mii de locuri de muncă.

Premierul Mitsotakis a acuzat sâmbătă Turcia că “ameninţă” frontierele orientale Europei şi că “pune în pericol” securitatea regională.

Florence Parly, ministrul francez al Apărării, și-a manifestat bucuria pe Twitter, afirmând că alegerea Greciei este „o veste excelentă pentru industria aeronautică franceză”.

„Acest anunț este un succes pentru industria aeronautică franceză, în special Dassault Aviation, precum și pentru alți jucători industriali francezi și, în special, pentru numeroasele IMM-uri implicate în construcția Rafale” , a adăugat Parly.

Presa franceză a relatat anterior că, pentru a primi cât mai repede aeronavele Rafale comandate, Atena ar putea fi de acord ca o parte din acestea să fie second-hand, din stocurile Forțelor Aeriene Franceze.

De asemenea, potrivit presei turce,  Ankara intenționează să achiziționeze 40 de avioane de vânătoare Suhoi Su-35, a anunțat site-ul Avia-Pro la finalul lunii trecute.

Potrivit unei surse din Ministerul Apărării de la Ankara, un contract pe această temă între Rusia și Turcia a fost încheiat în cadrul târgului de tehnică militară Army-2020 International Military and Technical Forum (23-29 august), unde Moscova și-a prezentat cele mai noi echipamente militare, eveniment ce are atât un scop propagandistic, cât și comercial. Valoarea acordului ar fi de aproximativ 3-4 miliarde de dolari.

În timpul evenimentului Army-2020, oficialii ruși au declarat că s-au semnat contracte în valoare de 7 miliarde de dolari pentru exportul de Su-35 în câteva țări; probabil, Turcia se numără printre cumpărători.

De la începutul anului, tensiunile între Grecia și Turcia privind delimitarea zonelor maritime din estul Mării Mediterane, unde recent s-au descoperit zăcăminte semnificative de hidrocarburi, a ajuns la cote alarmante.

Prospecțiunile Turciei în largul Ciprului sunt criticate de majoritatea țărilor din regiune și de Uniunea Europeană, care califică aceste activități drept „ilegale”. Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat „încălcarea” suveranității grecești și cipriote de către Turcia prin desfășurarea unor astfel de activități. într-o zonă disputată.