ApărareȘtiri

Competiție între două firme din Israel pentru furnizarea viitoarelor drone ale Armatei României

Linie asamblare drone Hermes 900 și Hermes 450 (Elbit Systems)

Firmele israeliene Elbit Systems și Israel Aerospace Industries (IAI) au fost singurele care au depus oferte pentru furnizarea de drone tactic-operative pentru Armata României.

Autoritatea contractantă pentru acest program esențial de înzestrare este Compania naţională în domeniul apărării ROMTEHNICA.

Elbit Systems și Israel Aerospace Industries (IAI) sunt singurele firme care au despus oferte până pe 26 octombrie, data limită pentru depunerea ofertelor, ne-au relatat surse familiare cu situația.

Compania privată Elbit Systems a anunțat încă din toamna anului trecut că va transfera o linie de asamblare drone  în țara noastră, iar dronele asamblate în România ar putea fi exportate și în alte țări din Europa. Elbit realizează deja componente pentru drone la fabrica sa din Bacău. Tot anul trecut, Elbit Systems, Avioane Craiova și Romaero au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru cooperare în domeniul Sistemelor de Avioane fără pilot (UAS) în vederea programelor preconizate ale MApN. Elbit propune drona Hermes 450 și variantele sale, inclusiv Watchkeeper.

Ulterior, în cursă s-a înscris și compania israeliană de stat Israel Aerospace Industries, oferind aeronave fără pilot Tactical Heron, care ar urma să fie fabricate la IAR Brașov.

Un alt jucător care și-a manifestat interesul pentru acest program a fost U-TacS, o societate mixtă înființată de grupurile Elbit și Thales, care propunea drona Watchkeeper X.

Programul „Sistem UAS tactic-operativ clasa II (UAS-TO)” pentru Armata Română prevede achiziționarea a șapte sisteme UAS tactic-operative, iar valoarea estimată a acordului este de circa 1,45 miliarde lei, fără TVA (294 milioane euro).

Caietul de sarcini prevede achiziția de sisteme UAS tactic-operativ clasa II în două variante: terestră și navală.

Varianta terestră trebuie să cuprindă o platformă aeriană echipată cu echipament IFF mod 5, senzori EO/IR, laser designator/laser illuminator, releau/sistem de retranslație de comunicații, SAR și sistem de armament.

Platformă aeriană în varianta navală nu va fi echipată cu armament, dar în plus față de varianta terestră trebuie să includă echipament W-AIS, ESM comunicații și non-comunicații.

Guvernul României a indicat că producția de componente pentru drone se va realiza în România, iar integrarea, testarea și mentenanța acestor aeronave fără pilot vor fi efectuate la operatori economici din industria națională de apărare, care să fie în măsură, în situații de criză sau război, să realizeze integrarea/fabricarea de sisteme similare pentru Armata Română.