ApărareCategorie PrincipalăIT&CȘtiri

TUR VIRTUAL. Elbit deschide o linie de asamblare drone în România/Aeronavele fără pilot ar putea fi exportate în Europa

Linie asamblare drone Hermes 900 și Hermes 450 (Elbit Systems)

Grupul israelian Elbit va deschide anul viitor o linie de asamblare drone Hermes 450 în România, iar aeronavele fără pilot realizate în țara noastră ar putea fi exportate și în alte state din Europa, a declarat generalul (r) Hagi Topolanski vicepreședinte, divizia ISTAR în cadrul grupului.

Decizia de a deschide a treia linie de asamblare din afara Israelului vine natural in contextul in care MApN si-a anunțat interesul pentru achiziția de UAS. În afara Israelului, Elbit mai are doar două linii asamblare drone: una în Marea Britanie, iar o alta în India.

Hagi Topolanski a declarat că speră ca anul viitor, Elbit să transfere o „linie de asamblare drone din Israel în România, care va fi operată de industria românească, o fabrică românească, cu români, noi locuri de muncă pentru România și, în cele din urmă, sper că anul viitor, sper să vedeți acest «rege» (dronă Hermes, n.red.) cu un steag românesc, construit în România”.

Elbit nu se va limita la cooperarea cu Romaero și Avioane Craiova, grupul israelian fiind interesat să lucreze și cu alte firme din industria românească, a afirmat oficialul.

În ceea ce privește locul unde va fi instalată noua linie de asamblare, Hagi Topolanski a afirmat că locația va fi stabilit împreună cu autoritățile românești.

În ceea ce privește posibilitatea exportării dronelor realizate în România, generalul (r) Hagi Topolanski a afirmat că grupul israelian „va fi chiar mai competitiv cu drone Hermes 450 din România”.

„În momentul în care România va avea capabilitatea să producă, să fabrice și să asambleze drone Hermes 450 acest lucru va oferi ambelor părți avantaje și vor fi comercializate in alte locuri din Europa, în orice alt loc. Mai mult de atât, lucrul în România este mai ieftin, așa că vom fi chiar mai competitivi când vom veni cu Hermes 450 din România”, a declarat reprezentantul grupului Elbit, răspunzând unei întrebări puse de editorul  Umbrela Strategică.

De asemenea, generalul (r) Hagi Topolanski a prezentat și un tur virtual al unei fabrici de sisteme aeriene fără pilot din orașul Rehovot, Israel.

Materialul video este disponibil și pe pagina de YouTube a Umbrelei Strategice.

 

Potrivit lui Topolanski, „nu există un număr minim” de drone pe care România ar trebui să achiziționeze pentru ca Elbit să mute o linie de asamblare în țara noastră.

În privința misiunilor care pot fi executate de dronele Hermes 450, vicepreședintele de la Elbit a declarat că aceste aeronave fără pilot sunt „foarte versatile” și pot fi utilizate pentru o mare varietate de misiuni, inclusiv colectarea de informații, căutare și salvare, poliție de frontieră, patrulare maritimă, securitate internă și diverse operațiuni pentru forțele armate.

Elbit realizează deja părțile componente ale dronelor in Romania, la fabrica sa din Bacău.

În luna mai, Elbit Systems, Avioane Craiova și Romaero au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru cooperare în domeniul Sistemelor de Avioane fără pilot (UAS) în vederea programelor preconizate ale Ministerului Apărării Naționale din România.

Armata României vrea să achiziționeze șapte sisteme UAS tactic-operative

Potrivit Direcției generale pentru armamente din MApN, România are în vedere înzestrarea cu șapte (7) sisteme UAS tactic-operative clasa II (UAS-TO), de același tip, care să îndeplinească cerințele aprobate, pentru dotarea structurilor din Armata României.

„În contextul unor sisteme tot mai sofisticate de apărare antiaeriană, costurile şi riscurile asociate unor misiuni executate cu aeronave cu echipaj la bord, atât materiale cât şi umane, pot fi foarte mari, în timp ce sistemele UAS asigură sprijin informativ în timp real sau aproape real, continuu/pe durată îndelungată, fără a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant”, se arată în prezentarea programului MApN pentru achiziția de drone.

Costul estimat al programului este de 276,7 milioane de dolari + TVA.

Elbit Systems, de 27 de ani în România

Cu o prezență de peste 27 de ani de activitate în România, Elbit Systems este un furnizor de lungă durată al MApN.

Grupul israelian a participat ca furnizor principal la programe majore de modernizare a armatei române: pentru forțele aeriene – (MIG-21 Lancer, PUMA-Socat, IAR-99 Șoim, EW-C130), pentru forțele terestre (LAROM, Pirahna), pentru forțele navale (Puma-Naval și simulatoare navale), etc.

Elbit Systems a înființat patru unități de producție în România: Elmet Măgurele (producție și dezvoltare pentru sisteme terestre), Simultec (simulatoare și sisteme de antrenament), A/E Electronics (subansamble electronice) și Elmet (prelucrare avansată de piese) în Bacău.

Elbit Hermes 450

Drona multimisiune Hermes 450 a fost inițial proiectată pentru Forțele Armate Israeliene, fiind ulterior exportată în zeci de țări, printre altele fiind folosită intens de Marea Britanie în războiul din Afganistan.

Caracteristici tehnice ale dronelor Hermes 450
Greutate la decolare: 550 kg;
Sarcina utila: 180 kg (putând transporta senzori EO/IR/Laser, SAR/GMTI & MPR, COMINT/COMMJAM, ELINT, sisteme hiperspectrale, sisteme de scanare pe arii mari etc);
Plafon 5400 m;
Durata de zbor 17 ore;

Sursa video: Elbit Systems/Serban & Musneci Associates.