ApărareȘtiri

Comandantul forțelor SUA în Europa, în vizită la MK: În România a fost format un grup defensiv credibil cu rol de descurajare

FOTO: US Army/SPC. Osvaldo Fuentes

Generalul de aviație Tod Wolters, comandantul forțelor SUA în Europa, a declarat că militarii americani dislocați în România, alături de Armata română, constituie un grup de luptă defensiv credibil care se concentrează pe măsuri de vigilență sporită, informează Comandamentului european al Statelor Unite (EUCOM).

Oficialul american, care îndeplinește și funcția de comandant Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR), a efectuat joi, 10 februarie, o vizită la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, în cursul căreia a discutat cu generalul-locotenent Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării.

„Un grup de luptă defensiv credibil a fost format în România pentru a se concentra pe măsuri de vigilență sporită în operațiuni multi-domeniu”, a afirmat generalul Wolters, adăugând că, „alături de aliații noștri români, desfășurarea forțelor americane aici întărește postura defensivă și de descurajare pe flancului estic al NATO”.

Pentru a demonstra angajamentul Washingtonului față de aliații NATO în contextul acțiunilor agresive ale Rusiei, SUA au dislocat în România aproximativ 1.000 de militari din Regimentul 2 de Cavalerie, cu sediul în Vilseck, Germania. În plus, țara noastră găzduiește alți aproximativ 900 de militari americani dislocați prin rotație în cadrul operațiunii Atlantic Resolve.

Măsurile de vigilența sporită în Europa Centrală și de Sud-Est reflectă voința, unitatea și coeziunea Alianței NATO. Desfășurarea forțelor americane în România este o măsură de vigilență care stă la baza obiectivelor colective ale NATO de prevenire a războiului și orientare defensivă.