ApărareȘtiri

Clasament: România, a zecea forță militară a Uniunii Europene

Sursa: MApN

România s-a clasat pe locul al zecelea în rândul forțelor militare ale Uniunii Europene, însă la nivel mondial, țara noastră a căzut o poziție și a ajuns pe locul 41, se arată în cea mai recentă ediție a raportului anual Global Firepower.

Potrivit datelor din raport, Forțele Armate Române dispun de aproximativ 120.000 de militari, dintre care 70.000 de activi și 50.000 de rezerviști. Printre atuurile României se numără și faptul că, potrivit estimărilor portalului Global Firepower, aproximativ 9 milioane de cetățeni sunt ”apți pentru stagiu militar”.

În ceea ce privește echipamentul, analiza cantitativă arată că forțele terestre au la dispoziție 675 de tancuri, 1.500 de vehicule blindate, 800 de piese de artilerie tractată și 240 de sisteme de artilerie reactivă.

România dispune de un număr total de 145 de aeronave, inclusiv 28 de avioane de vânătoare, 11 aparate de transport și 42 de aeronave de antrenament, cât și 62 de elicoptere, însă niciun elicopter de atac.

La nivelul forței navale, România are trei fregate, șapte corvete și trei nave de patrulare.

Din păcate, o mare parte din echipamentele din dotarea armatei române sunt învechite, fiind fabricate în perioada regimului comunist, și sunt depășite complet din punct de vedere operațional și tehnic.

Bugetul alocat pentru apărare de România se ridică la 5,9 miliarde de dolari, țara noastră fiind pe locul 40 la nivel mondial la acest capitol, indică datele prezentate de portalul Global Firepower.

Pe lângă analiza echipamentului disponibil, raportul include și date despre infrastructura care poate fi utilizată de forțele armate în caz de război. De exemplu, România este pe locul 75 în lume la numărul de aeroporturi și aerodromuri (45) și pe locul 57 în privința rețelei de șosele și drumuri (82.000 km). De asemenea, cu o forță de muncă estimată la 4,88 milioane, România se află pe locul 75 în lume.

Dintre vecinii țării noastre, doar Ucraina s-a clasat mai bine, pe poziția a 25-a la nivel mondial. Ungaria s-a clasat pe locul 55, Serbia pe locul 61, iar Bulgaria pe locul 67. În cele din urmă, Republica Moldova ocupă locul 107.

În cadrul NATO, România a rămas pe poziția a 14-a din 30 de state membre, la mică distanță în urma Olandei.

Franța, Italia și Germania sunt cele mai mari puteri militare ale UE după Brexit, iar cea mai puternică țară din estul Blocului comunitar este Polonia. România este depășită la nivel european și de țări mult mai mici, precum Grecia și Cehia.

Potrivit raportului, Republica Moldova dispune de doar 5.200 de militari activi și 60.000 în rezervă, 341 blindate (și niciun tanc), 9 tunuri autopropulsate, 69 de piese de artilerie tractată, 25 de sisteme de artilerie reactivă.

Din punct de vedere financiar, Republica Moldova are un buget al apărării de doar 25 de milioane de dolari.

Podiumul clasamentului mondial a rămas neschimbat, cu Statele Unite pe primul loc, urmate de Rusia și China. Doar alte două țări europene au intrat în Top 10 cele mai mari puteri militare: Franța (locul 7) și Marea Britanie (locul 8). Nu mai puțin de cinci țări asiatice sunt în Top 10 (China, India, Japonia, Coreea de Sud, Pakistan).