ApărareIntelligenceIT&CȘtiri

China lansat ultimul satelit BeiDou, completând astfel propriul sistem de poziționare globală prin satelit

Sursa: CCTV Plus

China a plasat pe orbită ultimul satelit al constelației BeiDou-3, completând astfel propriul sistem de poziționare globală prin satelit, lucru ce oferă independență militară Beijingului în cazului unui conflict oriunde în lume, relatează posturile CNBC și BBC News.

Satelitul final al constelației chineze de poziționare globală prin satelit a fost lansat marți, eliminând dependența Chinei de tehnologia SUA în acest domeniu.

Sursa: China.org.cn

Totodată, reprezintă o mișcare semnificativă a Beijingului de promovare a influenței sale tehnologice în Asia și pe alte continente, potrivit mai multor experți citați de CNBC.

Rețeaua cuprinde 30 de sateliți și are o valoare estimată de 10 miliarde de dolari.

BeiDou-3 rivalizează astfel sistemele de poziționare globală ale Statelor Unite (GPS), Uniunii Europene (Galileo) și Rusiei (GLONASS).

“Armata (chineză) are acum un sistem pe care îl poate folosi independent de sistemul GPS al Statelor Unite”, a declarat Andrew Dempster, directorul Centrului australian de cercetare în domeniul ingineriei spațiale, citat de CNBC.

Beijingul se temea că în cazul unui conflict sino-american, Washingtonul are putea bloca accesul Chinei la sistemul GPS.

“Cel mai profund impact este acel că acum [China] este independentă. [Beijingul] are acum are un sistem rezistent și care poate fi folosit în perioade de conflict”, a afirmat Christopher Newman, profesor de legislație și politică spațială la Universitatea Northumbria din Marea Britanie.

Planurile privind lansarea unui sistem de poziționare globală controlat de Beijing s-au conturat la sfârșitul anilor 1990, iar prima versiune a Beidou a fost activată în funcțiune în 2000, oferind acoperire pentru serviciile prin satelit în China.

A doua versiune a fost finalizată în 2012 și a oferit servicii în regiunea Asia Pacific. Versiunea curentă, a treia, finalizată pe 23 iunie, extinde acoperirea rețelei Beidou la tot globul.

“Rețeaua Beidou este emblematică pentru marile ambiții ale Chinei în ceea ce privește politica externă. Au o viziune mult mai globală”, a spus Newman.

Profesorul de la Universitatea Northumbria a mai afirmat că Beidou are legătură cu “Noul Drum al Mătăsii” (inițiativă cunoscută și sub denumirea de “Centura și Drumul”), un proiect masiv de infrastructură și un plan de politică externă care își propune să conecteze continentele lumii prin căi ferate, drumuri și rute de transport maritim. În cadrul acestui program, multe țări din Asia, Africa și chiar Europa au împrumutat sume mari de bani din China, devenind astfel tot mai dependente de fondurile din China, adăugă Newman.

Țări precum Thailanda și Pakistan folosesc deja sistemul BeiDou pentru diverse activități. Mai bine de jumătate din țările lumii folosesc rețeaua, a declarat Yang Changfeng, arhitectul șef al rețelei BeiDou, potrivit agenției publice de știri din China – Xinhua.

Atât SUA, cât și Europa, susțin că proiectul chinez “Noul Drum al Mătăsii” este lipsit de transparență și favorizează întreprinderile chineze, care angajează muncitori chinezi în loc de localnici, provocând totodată daune mediului.

De asemenea, potențialele implicații strategice ale inițiativei chineze – de la spionaj la furt de proprietate intelectuală sau ingerințe politice – sunt un factor major de îngrijorare pentru liderii UE.