IT&CȘtiri

Cel mai mare satelit geostaționar de comunicații construit vreodată în Europa a ajuns cu succes pe orbită

Fotografie artistică a satelitului Konnect VHTS (FOTO: Thales)

Satelitul de comunicații EUTELSAT KONNECT VHTS, construit de compania Thales Alenia Space, a fost lansat cu succes pe orbită cu o rachetă Ariane 5 de la Centrul Spațial din Guyana Franceză

EUTELSAT KONNECT VHTS are o capacitate de șapte ori mai mare decât cea a satelitului EUTELSAT KONNECT, lansat în 2020, și va contribui la reducerea decalajului digital, oferind acces la internet de foarte mare viteză în întreaga Europă, în special în regiunile izolate, cu acoperire slabă.

Serviciile HTS – disponibile la sol, în aer și pe mare, oriunde și oricând în zona acoperită – vor fi comparabile cu performanțele și serviciile unei rețele de fibră optică.

Satelitul are o înălțime de aproximativ 9 metri, cât o clădire cu trei etaje, o anvergură a aripilor de peste 45 de metri și cântărește 6,4 tone. Cu o durată de viață proiectată de peste 15 ani, satelitul e construit pe o platformă Spacebus NEO complet electrică de la Thales Alenia Space și dezvoltat cu sprijinul Agenției Spațiale Franceze și al Agenției Spațiale Europene.

Cu o capacitate de 500 Gbps, este cel mai mare satelit geostaționar de comunicații construit vreodată în Europa. Satelitul încorporează cel mai puternic procesor digital pus vreodată pe orbită, oferind flexibilitate în alocarea capacității și o utilizare optimă a spectrului.