ApărareȘtiri

Patru avioane F-15E Strike Eagle ale USAF vor fi dislocate la baza Borcea pentru exercițiul Castle Forge

Avion de luptă F-15E Strike Eagle (Sursa: EUCOM USAFE)

Forțele Aeriene Române vor participa cu aeronave F-16MLU Fighting Falcon și C-130 Hercules la exercițiul multinațional “CASTLE FORGE”, în cadrul căruia vor zbura în compania avioanelor de luptă F-15E Strike Eagle ale aviației americane (USAF) și CF-188 Hornet ale Forțelor Aeriene Regale Canadiene.

Exercițiul are ca scop principal demonstrarea coeziunii în aplicarea măsurilor NATO de reasigurare a flancului estic al Alianței Nord-Atlantice, precum și capacitatea de dislocare rapidă a aviației americane în scopul susținerii acestor măsuri, informează Forțele Aeriene Române.

De asemenea, exercițiul, coordonat de Forțele Aeriene ale SUA în Europa și Africa (USAFE-AFAFRICA), este proiectat să ofere un “mediu propice parteneriatului” care consolidează angajamentul SUA cu privire la apărarea comună în regiunea Mării Negre, transmite USAFE.

Pe lângă participarea cu avioane F-16 din Escadrila 53 “Warhawks” și o aeronavă de transport C-130 Hercules, Componenta Operațională Aeriană a Forțelor Aeriene Române va coordona, planifica forțele și mijloacele participante și asigură controlul aerian asupra aeronavelor participante.

Cu ocazia exercițiului, patru aeronave F-15E Strike Eagle ale aviației americane vor fi dislocate la Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă”, Borcea. Canada va participa cu avioane CF-188 Hornet dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu pentru executarea misiunii de Poliție Aeriană Întărită (eAP).

„Castle Forge va oferi o serie de oportunități ce ne vor permite să ne perfecționăm capacitățile alături de aliații noștri într-o regiune critică”, a declarat generalul american Jeff Harrigian, comandantul USAFE-AFAFRICA și al Comandamentului Aerian Aliat al NATO.

Prezența partenerilor NATO în România reprezintă o oportunitate de dezvoltare, testare și evaluare a capacității de luptă, iar activitățile desfășurate în comun contribuie la consolidarea capacității de apărare colectivă și la creșterea securității regionale, au transmis Forțele Aeriene Române.