FOTO. Avioane britanice Typhoon, dislocate la Mihail Kogălniceanu, au participat la un exercițiu de suport aerian în România
Specialiști în controlul terminal al misiunilor de sprijin aerian apropiat (JTAC) din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA și Armatei italiene au participat recent la un exercițiu în România, fiind sprijiniți din aer de două avioane britanice Typhoon, dislocate la baza aeriană Mihail Kogălniceanul, informează Comandamentul Aerian Aliat.
„Lucrând direct cu avioane reale îmi permite să experimentez acțiunea într-o echipă de sprijin aerian apropiat. Deși simulatoarele pot fi un antrenament fantastic, nimic nu poate simula un pilot care să zboare mai bine decât un pilot real. Lucrul cu personal din alte națiuni îmi oferă o perspectivă la nivel mondial și ajută la clădirea de relații pentru evenimente viitoare. De asemenea, îmi permite să observ diferențele în privința tehnicilor pe care le folosesc alte națiuni, ajutându-ne la îmbunătățirea fluxului combinat de muncă în timpul antrenamentelor și misiunilor”, a explicat coordonatorul exercițiului, sergentul tehnic Sean Palmer, specialist în controlul terminal al misiunilor de sprijin aerian apropiat (JTAC) în cadrul aviației SUA.
Specialiștii JTAC sunt militari calificați să direcționeze acțiunea aeronavelor de luptă care efectuează misiuni de suport aerian apropiat și alte operațiuni aeriene ofensive. Aflați în poziții înainte, pe în apropierea liniei frontului sau chiar în spatele liniilor inamice, specialiști JTAC au rolul de a comunica direct cu piloții și să-i îndrume către țintele lor de la sol.
Aeronave britanice Eurofighter Typhoon din Escadronul IX (B) al Forțelor Aeriene Regale Britanice au aterizat, pe 22 aprilie, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.
Detașamentul britanic, format din 180 de oameni (piloți și personal tehnic) și patru aeronave Eurofighter Typhoon, execută, împreună cu aviația română, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, în perioada mai-septembrie 2021.