ApărareȘtiri

Aproximativ 15.000 de militari români și aliați participă în România la seria de exerciții DACIA 21 LIVEX

Sursa: MApN

Aproximativ 15.000 de militari, dintre care 10.000 români și 5.000 din 17 țări aliate și partenere (inclusiv din Republica Moldova), participă pe teritoriul României la seria de exerciții DACIA 21 LIVEX, care se desfășoară începând din data de 4 mai și până la jumătatea lunii iunie, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Seria de exerciții DACIA 21 LIVEX, condusă de Comandamentul Forțelor Întrunite din Statul Major al Apărării, include activități de pregătire a forțelor participante, în context NATO și al parteneriatului strategic româno-american, pentru executarea unei operații de apărare, în condițiile unor scenarii care presupun acțiuni de luptă de intensitate ridicată.

Exercițiile din cadrul DACIA 21 LIVEX au ca scop consolidarea posturii de apărare și descurajare naționale și aliate și confirmă capacitatea Armatei României de a-și angaja capabilitățile în operații defensive, precum și disponibilitatea permanentă a structurilor Alianței și a partenerului strategic american de a disloca rapid în țara noastră efective credibile pentru realizarea apărării în fața oricărui agresor. De asemenea, pe timpul exercițiilor va fi verificat modul de realizare a sprijinului acordat de țara noastră pentru trupele și echipamentele tehnice de luptă care tranzitează teritoriul național.

Activitățile de instruire planificate cuprind deplasări și exerciții tactice cu și fără trageri de luptă, trageri cu bombe de aviație, parașutări, forțări ale cursurilor de apă, comunicații criptate, coordonare a tranzitului prin puncte aeriene, navale și terestre de trecere a frontierei, precum și activități cu specific medical. Totodată, seria de exerciții DACIA 21 LIVEX asigură cadrul multinațional de probare a capacității de integrare a comenzii la nivel operativ de către Comandamentul Forțelor Întrunite.

Pe lângă miliarii din cadrul Forțelor Armate Române, la exerciții vor participa subunități din Republica Moldova, Albania, Bulgaria, Franța, Germania, Italia, Letonia, Marea Britanie, Moldova, Muntenegru, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, SUA, Turcia și Ungaria.