Aerostar a obținut un contract de prestări servicii de reparații și furnizare piese de schimb pentru MiG-21 Lancer
Compania băcăuană Aerostar a obținut un contract de prestări servicii de reparații de complexitate medie și ridicată unele agregate și echipamente, cât și furnizare piese de schimb și componente pentru aeronave de luptă MiG-21 Lancer ale Forțelor Aeriene Române.
În valoare de 18.999.731 de lei, fără TVA (aproape 4 milioane de euro), contractul a fost atribuit de către MApN în urma unei proceduri de negociere fără publicarea unui anunț de participare, se arată în anunțul publicat în Jurnalul european pentru achiziții publice pe data de 14 ianuarie.
România este una dintre ultimele țări care continuă să utilizeze venerabilul MiG-21, un avion care se apropie de vârsta de 70 de ani de la primul zbor al prototipului.
Pentru a menține operaționale vechile MiG-21, MApN a achiziționat în ultimul an o serie de piese pentru aceste aparate, cum ar fi parașute de frânare PF21 Pur sau produse pirotehnice și echipamente specifice sistemului de salvare pentru avioanele militare tip MiG 21 Lancer.
Pe parcursul celor șase decenii în dotarea Forțelor Aeriene Române s-au înregistrat numeroase accidente cu MiG-21, unele dintre acestea mortale. De-a lungul timpului au intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române peste 400 de avioane MiG-21, ultimul avion de acest tip intrând în serviciu în anul 1982. În anii 90, un număr total de 111 aeronave MiG-21 au fost modernizate la versiunea LanceR, în parteneriat cu Aerostar și Elbit Systems.
În 2024, aparatele MiG-21 ale aviației române urmează să fie înlocuite cu 32 de aeronave F16 Fighting Falcon pe care statul române intenționează să le achiziționeze la mâna a doua din Norvegia. O parte din aeronavele scoase din uz vor fi casate, iar câteva vor fi păstrate pentru antrenament.
Pe lângă implicarea în dezvoltarea și întreținerea avioanelor MiG-21 Lancer, compania Aerostar a fost desemnată drept Centru național de mentenanță pentru aeronavele F-16 ale aviației române la finalul anului 2018, și urmează să execute lucrările de modernizare ale avioanelor F-16 ale Forțelor Aeriene Române, care vor fi aduse la standardul M6.XR în perioada 2023-2025.