ApărareȘtiri

Aeronavă Eurofighter Typhoon a aviației spaniole, echipată în premieră cu rachete aer-aer MBDA Meteor

Avion de luptă Eurofighter Typhoon echipat cu rachete Meteor (Ejercito del Aire)

Un avion de luptă Eurofighter Typhoon al aviației spaniole a executat, în premieră, o misiune având la bord rachete aer-aer Meteor, au anunțat Forțele Aeriene Spaniole, informează portalurile de știri din aviație AeroTimes și Air Recognition.

Pentru a putea utiliza rachete, avioanele Eurofighter Typhoon trebuia să primească actualizarea software P2Eb (Phase 2 Improvements B).

„După instalarea pachetului de actualizare P2Eb, racheta [Meteor] este integrată în panoplia de capabilități a aeronavei”, se arată într-un mesaj postat pe Twitter pe 15 ianuarie.

Dezvoltată de grupul european MBDA pentru a răspunde nevoilor a șase națiuni europene, inclusiv Marea Britanie, Germania, Italia, Franța, Spania și Suedia, Meteor este o rachetă radar-activă cu o rază de acțiune de peste 100 de kilometri și care poate atinge o viteză de Mach 4.

În timp ce majoritatea rachetelor aer-aer cu rază lungă de acțiune sunt propulsate doar pentru o perioadă relativ scurtă de timp după lansare, după care planeaază spre țintă, racheta Meteor, care este echipată cu un motor de tip ramjet, este propulsată până la punctul de impact. Acest lucru reduce șansele aeronavei inamice de a scăpa de rachetă.

Suedia a fost prima țară care a operaționalizat rachetele Meteor, fiind utilizate de avioanele de luptă JAS 39 Gripen din aprilie 2016. Primele avioane Eurofighter Typhoon care au utilizat Meteor au fost cele britanice, începând din decembrie 2018. Totodată, racheta este utilizată și de avioanele Dassult Rafale ale aviației franceze.

Italia și Marea Britanie intenționează să echipeze cu rachete Meteor și avionul de generația a cincea F-35 Lightning II.

Anul trecut, șase avioane de luptă Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Spaniole au fost dislocate la baza Mihail Kogălniceanu pentru misiuni de Poliție Aeriană Întărită, în zona Mării Negre, sub comanda NATO, alături de aviația românească.