ApărareȘtiri

Acord guvernamental anglo-polonez de cooperare în domeniul rachetelor antiaeriene

Sistem antiaerian NAREW (FOTO: mbda-systems.com)

Miniștrii Apărării din Marea Britanie și Polonia au semnat marți, 4 octombrie, un acord de cooperare în domeniul rachetelor antiaeriene, care definește dimensiunea cooperării industriale pentru programul NAREW.

Semnarea a avut loc la baza militară Zamość din Polonia, odată cu anunțul Poloniei că a primit echipamentul pentru prima unitate de tragere a sistemului Mała NAREW GBAD, care folosește iLaunchers și racheta CAMM, dezvoltată de MBDA.

Din cauza războiului din Ucraina, Varșovia a decis să accelereze programul de înzestrare cu sisteme de apărare aeriană, prima unitate de foc fiind livrată recent armatei poloneze.

Un consorțiu condus de gigantul polonez de apărare PGZ va servi drept integrator al noului sistem, numit Narew, în cooperare cu grupul european MBDA, care va furniza tehnologia necesară.

Grupul european MBDA a salutat semnarea acordului anglo-polonez. “Livrarea sistemului Mała NAREW în Polonia într-un interval de timp atât de scurt este o realizare remarcabilă și suntem foarte mândri că am putut realiza acest lucru, grație parteneriatului strâns cu PGZ și a sprijinului primit din partea guvernului britanic. Acordurile guvernamentale încheiate lansează următorul pas în cooperarea dintre Polonia și Marea Britanie în domeniul rachetelor și sprijină propunerea de transfer de tehnologie PGZ-MBDA în cadrul programului Narew”, a afirmat Chris Allam, directorul general al MBDA UK, potrivit unui comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Sistemul Mała NAREW – integrarea stațiilor radar poloneze SOŁA și a sistemelor C2 cu rachete CAMM – reprezintă o etapă importantă pentru programul NAREW, reducând totodată riscul utilizării CAMM în cadrul proiectului de modernizare Pilica+.

Conform planului, noul sistem de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune al Poloniei urmează să completeze cele două baterii de sisteme antiaeriene cu rază medie de acțiune Patriot, pe care Polonia urmează să le primească anul acest, în cadrul programului de înzestrare Wisla.

Sistemul are o rază de acțiune de aproximativ 25 km și va înlocui bateriile S-125SC Newa, ce datează din epoca sovietică.

Jurnaliștii de la Defence 24 au indicat că pare să fie un „program pilot”, întrucât nevoile forțelor armate poloneze sunt estimate la nu mai puțin de 23 de baterii sol-aer, care urmează să fie livrate către Forțele Aeriene, Forțele Terestre și Marina. În versiunea navală, rachetele CAMM urmează să fie folosite de noile fregatele Miecznik.

Pe lângă Polonia, și România este în discuții pentru achiziția sisteme sol-aer de apărare antiaeriană apropiată (SHORAD).

MBDA și-a manifestat interesul și pentru programul Armatei române, propunând rachete VL MICA, posibil chiar cea mai nouă variantă, VL MICA NG. Acest sistem antiaerian ar urma să echipeze și corvetele Gowind, în cazul în care România semnează contractul cu francezii de la Naval Group.