ApărareInterviurile Umbrela Strategică

Rousset, MBDA: Vrem continuarea relației de lungă durată cu România și o cooperare industrială puternică

VL Mica (MBDA)

Vicepreședinte pentru Europa al producătorului de rachete MBDA, Arnaud Rousset, a discutat cu Umbrela Strategică despre evoluția companiei europene în România  și despre planurile de consoldare a relației sale cu industria locală de apărare.

  • O poveste statornică și dezvoltarea unei relații strânse de cooperare industrială

“Prioritatea pentru noi, la MBDA, este să fim pregătiți pentru a putea acompania România în îmbunătățirea capacităților sale în materie de apărare. Într-adevăr, avem un obiectiv comun, să tindem către o apărare europeană integrată și relevantă și să continuăm această lungă tradiție de cooperare, care a început în anul 1995, când a fost semnat primul contract pentru modernizarea MiG-21 Lancer și MiG-23. În ultimii 10 ani au fost în derulare diferite proiecte, bazate pe ultima generație de sisteme de apărare aeriană și rachete antinavă. MBDA ar dori să continue această relație de lungă durată arătându-și interesul pentru România, nu doar prin furnizarea de produse României, ci și prin dezvoltarea unei strânse relații de cooperare industrială”, a spus vicepreședintele MBDA, pentru Umbrela Strategică.

Rousset a adăugat că aceste obiective sunt “în deplină concordanță cu participarea MBDA la o serie de acțiuni pregătitoare pentru cercetarea în domeniul apărării (PADR) și inițiativele Programului european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP), programe precursoare ale Fondului european de apărare (FED), aflat acum în vigoare, care accelerează achizițiile comune, dezvoltarea colaborativă a noilor priorități și completarea finanțării naționale pe teme cu o valoare europeană ridicată”.

Potrivit vicepreședintelui companiei, “cooperarea face parte din ADN-ul MBDA. Este ceea ce ne face un exemplu unic de companie europeană complet integrată, dedicată succesului colectiv al dezvoltării industriei europene de apărare, fie că este vorba de dimensiunea NATO sau UE. Bilanțul nostru în cooperare internațională vorbește de la sine. Pentru noi este o prioritate să însoțim partenerii noștri în definirea/producția nevoilor acestora și să implicăm pe cât posibil jucătorii industriali naționali. De exemplu, credem cu tărie în activitățile comune de cercetare și dezvoltare și producție, dar și în transferul de know-how, precum și în instruire și educație”.

  • Electromecanica Ploiești, de la un acord bun, la  un posibil centru de excelență 

Aceasta filosofie a acțiunii, a spus Rousset pentru Umbrela Strategică, a condus la acordul ” fructuos semnat cu Electromecanica Ploiești și Romarm privind întreținerea, transferul de tehnologie și instruirea pentru sistemele de rachete MISTRAL, MICA si EXOCET”.

”O cooperare fructuoasă poate fi realizată în multe feluri, în mod notabil prin înființarea de centre de excelență, pentru care Electromecanica Ploiești ar putea fi o entitate fundamentală privind aceste trei rachete”, a completat Rousset.

  • MBDA urmărește atent procedurile pentru programul SHORAD/VSHORAD și lucrează intens 

Vicepreședintele MBDA a vorbit și despre programele de înzestrare ale armatei române, indicând că producătorul de rachete “urmărește îndeaproape procedurile oficiale care urmează să fie lansate în domeniul SHORAD, VSHORAD și C-UAS, pentru care MBDA a lucrat intens pentru a îndeplini toate cerințele posibile, continuând în același timp actualizarea produselor”.

“În ceea ce privește SHORAD și VSHORAD, ceea ce a propus MBDA sunt atât rachetele VL MICA, cât și Mistral, care, la fel ca toată familia noastră de produse GBAD (apărarea sol-aer n.red), sunt pe deplin compatibile și interoperabile cu sistemele NATO existente”, a subliniat Rousset.

Oficialul a mai explicat că “MBDA a continuat să își îmbunătățească și să actualizeze produsele” încă de la începerea  discuțiilor”.

“De exemplu, în ceea ce privește VSHORAD, Mistral 3 – cea mai recentă generație a rachetei Fire-and-Forget – are raza de acțiune extinsă și poate viza atât rachete de croazieră, cât și drone înarmate, care sunt utilizate din ce în ce mai frecvente. Performanțele Mistral rămân de neegalat, cu o rată de succes dovedită de 98% și o fiabilitate mai mare decât orice rachetă de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune.

Pentru SHORAD, oferta MBDA este VL MICA, deoarece MBDA va continua să producă faimosul său sistem GBAD. Din nou, îmbunătățirea este esențială, iar MBDA a primit recent un nou contract pentru dezvoltarea unei versiuni actualizate, VL MICA NG, care are ca scop utilizarea capacităților îmbunătățite pentru a face față amenințărilor atipice – în special avioane mici dimensiuni și UAV-uri – și amenințărilor viitoare. Gama, performanța și rentabilitatea sa au fost de asemenea îmbunătățite semnificativ”, a detaliat Rousset

  • Interesați de programul MANPAD

Rousset a confirmat faptul că MBDA este interesată de programul românesc de înzestrare cu sisteme portabile de rachete antiaeriene (MANPAD), în baza căruia MApN vrea să dea peste jumătate de miliard de euro pe astfel de sisteme sol-aer concepute să contracareze platformele aeriene care atacă de la înălţimi mici şi foarte mici/razante.

“MBDA este interesată de acest program, dar nu putem discuta despre el în acest moment în care licitația este în curs de desfășurare”, a adăugat el.

Oficialul a vorbit și despre efectele războiului din Ucraina asupra eforturilor de înzestrare ale țărilor din Europa și chiar din toată lumea.

“Este prea devreme să tragem concluzii din conflictul din Ucraina în ceea ce privește repercusiunile acestuia asupra investițiilor suplimentare ale țărilor europene. Cu toate acestea, putem spune că, de la începutul războiului, MBDA a primit un număr tot mai mare de cereri, atât pentru sisteme de rachete de apărare aeriană, cât și pentru atac la sol”, a explicat Rousset, pentru Umbrela Strategică