• Despre noi
 • Contact
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Politica de confidențialitate
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • UPDATE:Academia Română: 5G, un ”imens potențial de risc, pe termen mediu, asupra vieții”/ Comunicatul, eliminat de pe site

  Umbrela Strategică Umbrela Strategică -

  Viitoarele stații 5G vor genera ”câmpuri electromagnetice (…)  cu imens potențial de risc, pe termen mediu, asupra vieții”, se spune într-un comunicat al Biroului Prezidiului Academiei Române, publicat joi pe site-ul Academiei.

  „Atragem atenția că expunerea populației la radiația de radiofrecvențe de mare putere în Europa și, implicit, în țara noastră este deja o temă de dezbatere în lumea științifică la nivel mondial. Astfel, oamenii de știință avertizează că viitoarele stații 5G vor genera câmpuri electromagnetice de cca 100 de ori mai puternice decât cele ale generațiilor deja în funcțiune, dezvoltând practic un ocean artificial de radiații milimetrice de înaltă frecvență (30-300 GHz), cu imens potențial de risc, pe termen mediu, asupra vieții.

  Organizația Mondială a Sănătății, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului și alte autorități medicale internaționale clasifică câmpul electromagnetic produs de radiofrecvențe ca posibil carcinogen la om. În mod concret, radiațiile milimetrice se absorb la nivelul pielii, în profunzime de cca 1-2 mm, precum și la nivelul păturii superficiale a corneei, iar efectele locale se pot transmite prin mecanisme moleculare în restul organismului. Alături de riscul de cancer, literatura de specialitate semnalează, între altele, efecte precum stresul celular, lezări ale mecanismelor genetice, deficit de memorie și probleme ale procesului de învățare, tulburări neurologice.

  Astfel, considerăm că, înainte de a introduce în funcțiune sistemul 5G, este absolut necesară o analiză științifică responsabilă, care să vizeze atât evaluarea riscurilor asupra sănătății oamenilor, cât și stabilirea standardelor de expunere maximă totală. În acest context, readucem în atenție Rezoluția 1815 din 2011 a Consiliul Europei, care precizează că: „se iau toate măsurile rezonabile pentru a reduce expunerea la câmpuri electromagnetice, în special la radiofrecvențele din telefoanele mobile, în particular a copiilor și tinerilor ce par a fi expuși riscului de tumori ale capului“ și solicită menținerea la „cel mai scăzut nivel cu putință“ (principiul ALARA) în ceea ce privește timpul de expunere, distanța și ecranarea”.

   

  ICNIRP: Nu există dovezi că rețelele 5G provoacă cancer sau alte boli

  Pe fondul controverselor privind potențialele efecte medicale ale rețelelor 5G, Comisia internațională pentru protecția împotriva radiațiilor neionizante (ICNIRP), un organism științific care evaluează riscurile pentru sănătate ale undelor radio, a transmis în cursul acestui an că nu există dovezi că rețelele mobile de tip 5G provoacă cancer sau alte boli, potrivit BBC News și The Guardian.

  Dr. Eric van Rongen, președintele ICNIRP, a declarat că, în afară de o încălzire a țesutului corpului uman, nu s-a descoperit nicio dovadă de deteriorare.

  „De asemenea, am luat în considerare toate celelalte tipuri de efecte, de exemplu, dacă undele radio ar putea duce la dezvoltarea cancerului în corpul uman”, a adăugat van Rongen, care a adăugat că „dovezile științifice pentru aceasta nu sunt suficiente pentru a concluziona că un astfel de efect există într-adevăr”.

  Mai multe detalii aici: Organism internațional privind radiațiile: Nu există dovezi că rețelele 5G provoacă cancer sau alte boli

  Te-ar mai putea interesa

  Inteligența artificială elimină 1.000 de locuri de muncă pe zi ANCOM: Peste 1,5 milioane de conexiuni 5G de internet mobil, în prima jumătate a lui 2023 Hackerii ar fi cerut mai puțin de un bitcoin pentru datele furate de la Camera Deputaților

  Ultimele știri

  Stația de la Mostiștea, veche de 50 de ani, se modernizează cu 57 de milioane de euro Șapte comasări necesare Noul Statut al cadrelor militare: aprobat de guvern în martie, adoptat de Parlament în mai