VIDEO. Zeci de israelieni sunt suspectați că ar fi încercat să exporte ilegal rachete către un adversar al SUA
Cel puțin 20 de cetățeni israelieni sunt anchetați pentru că ar fi dezvoltat, fabricat, testat și exportat, în mod clandestin, rachete către un stat din Asia, considerat drept un adversar al Statelor Unite, au declarat oficiali din cadrul serviciilor de securitate din Israel, la câteva ore după ce cazul a fost anunțat de agenția de contraspionaj Shin Bet, informează portalul de știri Ynet.
Printre persoanele suspectate de implicare în acest în caz se numără și oficiali din industria de apărare, au precizat autoritățile israeliene.
Majoritatea detaliilor despre acest caz sunt clasificate, inclusiv numele țării implicate, în condițiile în care autoritățile se teme că scandalul ar putea afecta serios relațiile Israelului cu Statele Unite.
Cel puțin 20 de israelieni sunt acuzați că, în mod clandestin, au dezvoltat, testat, fabricat și vândut rachete (sau drone-kamikaze, potrivit altor surse). Anchetatorii au ajuns la concluzia că armele ar fi fost testate chiar în apropierea unor orașe israeliene.
Poliția israeliană a publicat și o înregistrare video în care arată un astfel de test efectuat de suspecți în 2019.
1/3 בחודשים האחרונים נחקרו מעל 20 אזרחים ישראלים, בהם יוצאי התעשיות הביטחוניות, בחשד שעסקו בפיתוח, ייצור, ביצוע ניסויים ומכירת טילים משוטטים חמושים עבור מדינה באסיה שלא כדין. מהחקירה עלה כי קיבלו הנחיות לפעולה מגורמים הקשורים באותה מדינה, בתמורה לקבלת כספים וטובות הנאה pic.twitter.com/LhevCiNocg
— משטרת ישראל (@IL_police) February 11, 2021
Agenția Shin Bet a transmis că există temeri că armamentul exportat ilegal ar putea ajunge în mâinile unui stat ostil.
Autoritățile au confiscat aproximativ un milion de dolari din contul unuia dintre suspecți, dar anchetatorii cred că suspecții ar fi putut câștiga zeci de milioane de dolari în urma exportului ilegal de tehnologie militară. Nu este momentan clar dacă grupul chiar a reușit să furnizeze un produs final clientului.
Investigația analizează dacă oficialii din țara implicată în acest caz – care nu este considerată ostilă Israelului – știau că suspecții nu acționează în numele statului evreu.
În cazul în care se dovedește că respectivul stat ar fi încercat cu bună știință să ocolească Guvernul de la Ierusalim, deoarece cunoștea că ar fi putut obține pe cale legală armele, atunci acesta ar fi un incident diplomatic grav între Israel și acel stat.
O altă ipoteză este aceea că israelienii implicați în acest caz s-au prezentat drept cetățenii unei alte țări.
În prezent, legislația israeliană împiedică vânzarea de arme către țări vizate de un embargou oficial din partea Consiliului de Securitate al ONU, cum este cazul Coreei de Nord.
Exporturile de produse militare din Israel sunt reglementate în conformitate cu o lege din 2007, care impune firmelor din industria de apărare să ia în considerare pentru ce și unde vor fi utilizate armele vândute. Legea este concepută pentru a împiedica companiile să vândă, cu bună știință, arme țărilor care intenționează să le folosească pentru a comite atrocități, relatează publicația The Times of Israel.