ApărareȘtiri

MBDA a utilizat o micro-dronă pentru dirijarea rachetei anti-tanc MMP

Producătorul european de rachete MBDA a finalizat prima demonstrație a capabilităților operaționale ale programului multinațional LynkEUs Dismounted, compus din sistemul MMP care a folosit informații de țintire furnizate prin radio de o micro-dronă Novadem NX70, se arată într-un comunicat trimis redacției Umbrela Strategică.

Testul, care s-a desfășurat la poligonul militar de la Canjuers din sudul Franței, cu sprijinul Armatei franceze și al Direcției Generale pentru Armament (DGA), a fost reprezentativ pentru conceptul BLOS (Beyond-Line-of-Sight – dincolo de linia orizontului vizibil).

În timpul demonstrației, drona a permis detectarea și identificarea unui tanc situat în afara câmpului vizual al operatorului MMP. Transmiterea coordonatelor țintei către stația de tragere MMP a ilustrat posibilitatea de a accesa o țintă care nu este văzută direct de către operator. Racheta a fost fixată pe țintă în timpul zborului de către operatorul MMP, după detectarea tancului, printr-un stream video continuu realizat prin fibră optică către stația de tragere. Tragerea s-a finalizat cu succes, prin lovirea directă a țintei.

Demonstrația confirmă capabilitățile oferite de LYNKEUS în ceea ce privește calitatea și controlul fluxului informațional de la dronă la stația de tragere. Demonstrează, de asemenea, precizia cu care sunt extrase coordonatele pentru țintă.

Conceptul de angajare a țintei care permite trageri dincolo de linia orizontului vizibil este sprijinit la nivel european de participanții la proiectul PESCO BLOS (Franța, Belgia, Cipru, Estonia și Suedia).

“Acest exercițiu încheie un an de evaluare tactică realizată împreună cu Armata și cu Novadem, proces prin care au fost analizate toate capabilitățile sistemului și care permite MBDA să propună tandemul MMP – dronă, care răspunde nevoilor de observare și identificare a țintelor de la distanță”, a afirmat Philippe Gouyon, consultant militar în cadrul grupului european.

Reprezentantul MBDA a adăugat că testele “au inclus simulări de angajare în timp real, în realitate virtuală, dar și combinarea pe teren a echipamentului real cu simulatori MMP implementați de Forțele Terestre”.

“Suntem foarte mulțumiți de rezultatele acestui proiect, care ne ajută să înțelegem care sunt nevoile forțelor armate pentru a finaliza sistemul care include capabilități BLOS”, a completat Gouyon.

Cu o greutate de doar 15 kilograme și o lungime de aproximativ 1,3 metri, Missile Moyenne Portée (MMP) este unul dintre cele mai ușoare sisteme antitanc portabile, urmând să înlocuiască rachetele antitanc dirijate MILAN (Missile d’Infanterie Leger Antichar). Racheta MMP are o rază de acțiune maximă de 5.000 de metri, aproape dublu față de MILAN.