Pandemia de corovanvirus, evenimentul dominant al anului 2020, nu a înlocuit geopolitica, ci doar a refractat-o, scrie Nigel Gould-Davies, cercetător senior pentru Rusia și Eurasia în cadrul think tank-ului International Institute for Strategic Studies (IISS). Potrivit acestuia, anul care tocmai s-a încheiat ne oferă trei lecții de geopolitică care vor influența evoluția lumii în perioada următoare.
Aprofundarea disensiunilor internaționale și declinul cooperării globale
Provocările globale, cum ar fi schimbările climatice sau pandemiile, afectează toate țările și pentru gestionarea lor ar fi necesară o cooperare globală fără precedent, însă dezbinarea, neîncrederea și rivalitatea la nivel internațional s-au aprofundat, afirmă Gould-Davies. Relațiile dintre Occident și mari puteri, ca Rusia sau China, sunt la cele mai scăzute niveluri după Războiul Rece. Totodată, legăturile între cei doi poli ai lumii occidentale – Statele Unite și Europa – sunt marcate de incertitudini.
“Un asalt mai amplu asupra ideii și practicii multilateralismului a agravat această eroziune a relațiilor majore”, subliniază cercetătorul, care explică faptul că instituțiile internaționale care facilitează cooperarea, precum ONU sau Organizația Mondială a Sănătății, și-au pierdut din influența în urma atacurilor venite din partea principalilor săi susținători, în special SUA
Mai mult, legislația juridică internațională se dovedește tot mai depășită de evoluțiile politice și tehnologice în domenii precum conflictele care implică actori nestatali, securitatea cibernetică, activitățile din spațiul cosmic și gestionarea fluxurilor de refugiați.
Totuși, chiar și într-un an marcat de numeroase dispute diplomatice și o acută lipsă de cooperare internațională, au existat și vești bune. SUA au ajuns la un acord de pace cu insurgenții talibani, evoluție ce promite să pună capăt celui mai îndelungat război din istoria americană. Iar Uniunea Europeană a reușit să treacă peste disputele interne și a aprobat un program masiv de stimulare economică și o strategie comună de gestionare a pandemiei de coronavirus, inclusiv privind distribuirea vaccinurilor.
Evoluții variate pentru liderii lumii
Anul a fost, de asemenea, semnificativ pentru unii dintre lideri naționali, unii reușind să-și prelungească șederea la putere, cum ar fi Vladimir Putin în Rusia, în timp ce pentru alții a fost sfârșitul mandatului (Donald Trump) ori chiar final de carieră (Shinzo Abe în Japonia). De asemenea, în Germania, cancelarul Angela Merkel a indicat că se va retrage din funcție imediat după alegerile federale, programate să se desfășoare în septembrie 2021, afirmă Gould-Davies.
Noii lideri din SUA, Japonia (și în curând Germania) se confruntă cu un mediu internațional extrem de complex, marcat de accentuarea rivalității între Washington și Beijing și o Rusie tot mai agresivă.
În același timp, liderii care au promis reforme s-au confruntat cu provocări tot mai mari în ceea ce privește realizarea reformelor promise. Un exemplu oferit de Gould-Davies este cel al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care s-a văzut confruntat cu o gamă formidabilă de provocări, inclusiv corupție internă, presiunile din partea lui Putin și Trump, și propria sa lipsă de experiență politică și administrativă.
Escaladarea provocărilor la adresa status quo-ului
Cea de-a treia lecție geopolitică, în opinia lui Gould-Davies, este că majoritatea regiunilor se confruntă cu escaladarea provocărilor la adresa status quo-uui. În 2020, tensiunile dintre India și China au atins cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, între cele două țări înregistrându-se încleștări la frontieră soldate cu numeroase victime de ambele părți. Turcia a continuat să se implice în conflictele din Siria și Libia, dar și în războiul din Nagorno-Karabah, o regiune disputată de aproape trei decenii între Armenia și Azerbaidjan. Totodată, regimul comunist de la Beijing a continuat să submineze autonomia și libertățile regiunii Hong Kong și și-a înmulțit amenințările la adresa Taiwanului.
“2020 a început cu răspândirea unui nou virus mortal și se încheie cu distribuirea vaccinurilor pentru a-l învinge. COVID-19 va trece, și își va lăsa amprenta asupra istoriei. Dar geopolitica rezistă: lecțiile sale din anul pandemiei nu trebuie ignorate”, a conchis Gould-Davies.