ApărareȘtiri

EXCLUSIV. MBDA: Anularea licitației pentru bateriile de coastă ar trebui să ridice serioase semne de întrebare la nivelul UE

EXOCET MM40 BLOCK 3 (MBDA)

Anularea de către Ministerul Apărării a licitației pentru bateriile de coastă în favoarea unei achiziții printr-o procedură de tip ”guvern la guvern” între România și SUA ar trebui să ridice serioase semne de întrebare la nivelul Comisiei Europene, a declarat Didier Philippe, vicepreședinte senior al companiei producătoare de rachete MBDA, într-un interviu în exclusivitate pentru Umbrela Strategică.

“Anularea procedurii de licitație pentru bateriile de coastă este foarte discutabilă, deoarece cel puțin două companii europene ar fi putut îndeplini cerințele după ce au fost actualizate într-un mod în care sunt favorabile singurului produs norvegian/american. Această anulare este o distorsionare masivă a concurenței. Ar trebui să ridice întrebări serioase la nivelul Comisiei Europene”, a afirmat reprezentantul companiei MBDA.

Didier Philippe a mai explicat că grupul “MBDA a fost singurul ofertant rămas în competiție, deoarece a fost singurul care s-a angajat să îndeplinească cerințele de offset de 80%”.

Pe de altă parte, la finalul lunii octombrie, Ministerul Apărării transmitea că a trebuit să anuleze licitația pentru baterii de coastă (Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă – SIML) întrucât singura companie rămasă în cursă – MBDA – “nu a mai dorit continuarea acesteia”.

Mai mult, potrivit autorităților române, “MBDA a refuzat să răspundă solicitărilor de clarificări trimise în conformitate cu procedura de achiziție, informând că nu mai dorește să participe la negocieri”.

Însă, reprezentantul companiei franceze subliniază că “afirmația potrivit căreia MBDA nu a vrut să continue negocierile este falsă și MBDA poate dovedi cu corespondența” între cele două părți.

“Nu a existat un dialog real, unele cerințe tehnice au fost imposibil de îndeplinit de către orice concurent”, a precizat Didier Philippe.

Vicepreședintele grupului MBDA a mai explicat faptul că decizia MApN de a cumpăra printr-o procedură de tip ”guvern la guvern” (GtoG), între România și SUA, “nu numai că ar exclude clauzele de offset, dar ar crește și costurile de achiziție cu peste 100%!”, urmând să ajungă la un nivel estimativ de 200 de milioane de euro.

Didier Philippe a mai afirmat că grupul francez este dispus să implice direct firme din România, precum Romarm, Electromecanica Ploiești și altele, în realizarea cu succes a programului baterii de coastă și în alte proiecte MBDA.

MApN a justificat diferențele de costuri dintre precedentul şi actualul program de înzestrare SIML prin faptul că, faţă de anul 2018, obiectivele actuale ale programului de înzestrare au crescut în complexitate, și au apărut unele costuri suplimentare, cum ar fi cele legate de asistență tehnică specifică contractelor GtoG  sau transport internațional.

Trebuie menționat că și o altă tranzacție militară realizată de România este în vizorul Comisiei Europene. În luna noiembrie, o instituție subordonată Comisiei Europene a trimis autorităților române o cerere de informații privind contractul de achiziție a blindatelor Piranha V. MApN a transmis va răspunde riguros, în termenul stabilit și în conformitate cu prevederile legale la această solicitare.

Grupul european MBDA este unul dintre cei mai importanți producători mondiali de rachete și contramăsuri operaționale și a  obţinut în 2019 venituri de 3,7 miliarde de euro, cu un registru de comenzi de 17,5 miliarde de euro. Acționarii MBDA sunt Airbus ( 37,5%), BAE Systems (37,5%) și Leonardo (25%).