ApărareȘtiri

Sfichi, Thales: Implicarea industriei locale în proiecte majore, soluție pentru redresarea industriei militare din România

Cristian Sfichi - Director general al Thales România

Strategia grupului Thales, care este implementată și în România, este de a utiliza resursele locale pentru proiecte locale, afirmă Cristian Sfichi, director Aerospace Defence & Security în cadrul Thales România, care a adăugat că printre beneficiile acestei strategii se numără cooperarea industrială, care este soluția pentru redresarea și dezvoltarea industriei naționale de apărare.

Umbrela Strategică vă prezintă interviul în exclusivitate cu Cristian Sfichi, director Aerospace Defence & Security în cadrul Thales România.

Reporter: Ce măsuri a luat Thales pentru a atenua impactul crizei?

Cristian Sfichi: Thales este un grup puternic cu peste 80.000 de angajați în 68 de țări. Avem un portofoliu diversificat care acoperă piețe cheie de transport, apărare, securitate, spațiu, identitate și securitate digitală. Deși impactul pandemiei COVID-19 a fost unul puternic, poziționarea generală a Grupului este solidă, susținută de tehnologii care au continuat și vor continua să joace un rol central într-o lume post-pandemică. Evident, această robustețe susține și activitatea noastră, în România. Soliditatea Grupului ne conferă stabilitate în această perioadă complicată.

La începutul crizei, la nivel de Grup, a fost implementat rapid un plan de adaptare care să protejeze atât oamenii, cât și operațiunile la nivel global. Acces plan a fost implementat și în București. În primul rând, am vrut să oferim un mediu de lucru sigur și sănătos, cu respectarea strictă a măsurilor sanitare necesare pentru a asigura continuitatea serviciilor pentru clienții Thales. Poziția financiară a Grupului Thales este solidă, la fel și caietul de comenzi la nivel global. Chiar dacă activitățile legate de domeniul aviatic au fost afectate, alte piețe au rezistat bine, în special segmentele de apărare și securitate. În plus, Thales deține un set unic de tehnologii și soluții care au devenit și mai relevante pentru lumea post-pandemică în domenii precum: securitate cibernetică, conectivitate, transport.

Reporter: Cât de mult a afectat criza proiectele și planurile Thales pentru România?

Cristian Sfichi: Pot spune că, în România, criza COVID-19 nu a alterat semnificativ planurile stabilite la începutul anului. Centrul de Excelență în Inginerie software, deschis în 2019 în București, are acum aproape 700 de ingineri calificați și a devenit un hub regional pentru nevoile Grupului. Ne dezvoltăm în continuare prezența în România, unde Thales susține și eforturile de formare profesională. În această vară a fost lansat un program de stagiu plătit pentru studenți și proaspeți absolvenți, care a devenit rampă de lansare pentru 40 de tineri. De asemenea, Thales oferă susținere studenților, masteranzilor și candidaților la doctorat pentru proiectele și tezele de absolvire.

Reporter: Ce alte viitoare programe de achiziții pentru armata română au stârnit interesul companiei dumneavoastră?

Cristian Sfichi: Împreună cu colegii de la Thales Australia, propunem Forțelor Armate Române – precum și partenerilor din industria orizontală – vehiculul Hawkei, ca răspuns la recent anunțatul program major de achiziție. Pe baza necesarului de vehicule prezentat de către Ministerul Apărării, am demarat discuții cu producători locali de subansamble auto și de componente de protecție balistică în vederea transferului de tehnologie, care este justificat de dimensiunea semnificativă a unui program atât de important.

Cu un design testat, adaptat pentru a satisface cerințele programului din România, Thales oferă cu vehiculul Hawkei o serie de inovații care ne diferențiază de competitori:

– încorporarea celor mai noi dezvoltări în domeniul protecției și al energiei electrice la bord;

– cabină protejată cu patru uși, cu patru scaune interne și posibilitatea de a instala un al 5-lea scaun de echipaj dezvoltat complet de un lider mondial în furnizarea de cabine protejate;

– niveluri de protecție împotriva exploziilor de mine, care depășesc cerințele actuale de protecție din România și permit îmbunătățirea nivelurilor de protecție din clasa MRAP (Mine Resistant Ambush Protected);

– niveluri de protecție balistică care îndeplinesc cerințele Forțelor Armate Române și permit îmbunătățirea cerinței de protecție din clasa MRAP, realizate prin aplicarea unui pachet de armuri „B-Kit” care poate fi actualizat și care încorporează capacități de protecție existente, inclusiv Rocket Propelled Grenade (RPG).

Pentru programul de Drone Tactice – UAS, propunem soluția adoptată de armata britanică, modelul Watchkeeper. Este primul sistem tactic NATO, calificat conform standardelor Alianței, de zbor în spațiu aerian civil – STANAG 4671, CS23, Safety Integrity Level 3.

Considerăm că Watchkeeper este cea mai potrivită soluție și pentru România, pentru că oferă capacitate operațională dovedită în cadrul NATO. A fost testată, este folosită în teatre de operațiuni NATO și are o rezervă de viață ulterioara de 20-30 de ani. În plus, este vorba de un program ce a fost dezvoltat și finanțat cu sume considerabile de către guvernul Marii Britanii. Thales propune, de asemenea, un pachet semnificativ de transfer de tehnologie, inclusiv a unei linii de asamblare a acestor sisteme în România; cooperare cu industria națională pentru reducerea costurilor pentru ciclul de viață, dar și programe de pregătire completă și sprijin logistic.

Reporter: Care vor fi beneficiile pentru industria de armament din România în urma încheierii unui parteneriat cu Thales?

Cristian Sfichi: În România, Thales a investit continuu de-a lungul anilor pentru a diversifica activitățile și pentru a dezvolta parteneriate, sprijinind investițiile locale și formarea de competențe în domenii strategice. Strategia Grupului Thales, pe care o implementăm și în România, este de a utiliza resursele locale pentru proiecte locale. Beneficiile sunt evidente: cooperare industrială, transfer de tehnologie și de expertiză. Tocmai această cooperare în cadrul unor proiecte majore, cu implicarea industriei locale, este soluția pentru redresarea și dezvoltarea industriei naționale de apărare. Programele menționate mai sus pot fi o soluție de dezvoltare a unor capabilități naționale care, ulterior, vor permite crearea unor programe de cercetare militară aplicate nevoilor specifice, pentru a răspunde amenințărilor viitorului.

Reporter: Care sunt obiectivele și planurile Thales în România pentru anul următor?

Cristian Sfichi: Vom continua să consolidăm prezența Thales în România, să construim mai departe pe bazele deja solide pe care le avem, să atragem și să promovăm noi talente ale ingineriei software. Evident, suntem interesați de orice proiect care poate fi lansat în România în oricare dintre domeniile de expertiză ale Thales, fie că vorbim de infrastructură feroviară, de înzestrarea armatei sau de securitate și identitate digitală.