ApărareȘtiri

Durdilly, Airbus: Cooperarea industrială, o condiție esențială pentru orice achiziție militară făcută de România

Achiziția de elicoptere nu a fost până acum o prioritate pentru România, dar în curând va trebui să fie, deoarece flota de elicoptere îmbătrânește, a declarat Georges Durdilly, director general Airbus Helicopters România, care a adăugat că cooperarea industrială în sectorul apărării ar trebui să fie o condiție esențială pentru orice achiziție militară realizată de țara noastră.

Grupul european dorește să-și extindă prezența industrială la Ghimbav, Brasov, prin asamblarea elicopterului H215M la nivel local – pentru nevoile interne și export – lucru ce va crea noi locuri de muncă, a afirmat Durdilly, precizând că Airbus oferă Ministerului Apărării și elicopterul militar H145M.

Durdilly a vorbit și despre programul educațional Airbus, dezvoltat în parteneriat cu Colegiul Transilvania din Brașov, cât și despre interesul Airbus pentru sprijinirea programelor spațiale ale României.

Umbrela Strategică vă prezintă cea de-a doua parte a interviului în exclusivitate cu directorul general al Airbus Helicopters România.

Reporter: Care este stadiul programului de achiziție a elicopterelor militare românești, proiect discutat de câțiva ani, dar fără nicio concluzie până acum?

Georges Durdilly: “Achiziția de elicoptere nu a fost încă o prioritate, dar va trebui să fie una în curând, întrucât flota României îmbătrânește și devine în mod clar mai eficient să investească într-o nouă generație decât risipirea banilor în activități costisitoare de reparații.

Suntem în contact cu Ministerul Apărării și am răspuns, alături de partenerul nostru IAR, de fiecare dată când am primit cereri de informații cu privire la produsele noastre. Airbus este pregătită să sprijine eforturile României cu expertiza noastră derivată din faptul că suntem cel mai mare producător de elicoptere din lume

După cum știți, am dori să ne extindem prezența industrială la Ghimbav prin asamblarea elicopterului H215M la nivel local. Acest lucru ar adăuga locuri de muncă și substanță sectorului aeronautic. Ne bucurăm de relații excelente cu partenerul nostru de lungă durată, IAR, precum și cu multe companii românești precum Turbomecanica, Comoti, Aeroteh, Aerofina. Credem că împreună suntem mai puternici, de aceea am creat Asociația Română pentru Industria Elicopterelor, care pledează pentru întreaga industrie”.

Reporter: Ce alte programe de achiziție pentru armata română au stârnit interesul companiei Airbus?

Georges Durdilly: “Știm că există un interes legat de achiziția de elicoptere pentru forțele terestre și am informat Ministerul Apărării cu privire la soluția noastră: H145M, un elicopter de luptă moderne, deja selectat de mai multe armate, printre care Germania sau SUA. H145M – cu pilot automat pe 4 axe și sistemul de avionică Helionix – a fost optimizat pentru a efectua misiuni de culegere informații, transport sau luptă la distanță, pe timp de zi sau pe timp de noapte, în condiții meteorologice nefavorabile sau vizibilitate redusă și în prezența contramăsurilor.

Și bineînțeles că suntem disponibili pentru orice solicitare pe care România ar putea-o avea în ceea ce privește elicopterele”.

Reporter: Care sunt beneficiile pentru industria de armament din România în legătura cu încheierea unui parteneriat cu Airbus?

Georges Durdilly: “Cooperarea industrială în sectorul apărării ar trebui să fie o condiție esențială legată de orice contract de achiziție pe care România îl semnează. Așa cum am spus în mai multe rânduri: suntem pregătiți să ne intensificăm prezența în România prin fabricarea elicopterului H215M. Aceasta implică noi locuri de muncă, transfer de know-how și tehnologie și ar poziționa România ca producător și exportator global, deoarece elicopterele fabricate aici vor fi vândute clienților din întreaga lume. În plus, vor exista mai multe taxe care vor alimenta bugetul de stat, iar acest lucru ar genera progrese suplimentare.

Cred că România merită astfel de oportunități și personal aș fi fericit să fac parte din acest proiect”.

Airbus H215M

Reporter: Care sunt obiectivele și planurile Airbus în România în 2021?

Georges Durdilly: “În ceea ce privește Airbus Helicopters România (AHRO), obiectivul nostru este să construim portofoliul de clienți și să menținem calitatea serviciilor noastre, ceea ce face din AHRO unul dintre cele mai bune centre de întreținere pentru elicoptere din cadrul grupului Airbus.

De asemenea, vom continua dialogul cu partenerii din industrie și cu toate părțile interesate din România, cu planul general de declanșare și sprijinire a dezvoltării industriei aeronautice.

Și aș dori să menționez aici un subiect de care mă simt deosebit de atașat: programul educațional Airbus, dezvoltat în parteneriat cu Colegiul Transilvania din Brașov. Peste 200 de tineri cercetători sunt înrolați în clasele aeronautice pe care le sprijinim, pregătind următoarea generație de profesioniști calificați pentru a stimula industria aeronautică.

În ceea ce privește achizițiile în domeniul apărării, suntem pregătiți să ne înscriem în orice competiție transparentă, cu șanse egale pentru toți participanții.

Airbus Defence and Space, o altă divizie Airbus activă la nivel local, este pregătită să sprijine România pe toate componentele programelor sale spațiale naționale. Suntem, de asemenea, dornici să sprijnim domenii precum intelligence și comunicații sigure”.