VIDEO. China a prezentat un test cu un “roi” din zeci de drone-kamikaze ce poate fi lansat de un vehicul tactic ușor
Tehnologia “roiurilor” de drone-kamikaze este considerată de mulți experți militari ca având capacitatea de a juca un rol major pe câmpul de luptă al viitorului, principalul avantaj al acestora fiind faptul că aceste drone-kamikaze sunt ieftine și ușor de fabricat, astfel că pot fi folosite pentru a copleși sistemele de apărare inamice prin numărul lor.
Un institut de cercetare al unei companii de stat din China a dat publicității o înregistrare ce prezintă un test cu un roi format din zeci de drone-kamikaze, care sunt lansate dintr-un container cu 48 de tuburi de lansare, montat pe un vehicul tactic ușor Dongfeng Menshi, care a fost dezvoltat dintr-o versiune a Hummer H1, relatează The South China Morning Post și Forbes USA.
Înregistrarea arata ca dronele-kamikaze pot fi lansate si de elicoptere.
Detaliile testului efectuat în septembrie de un institut de cercetare al China Electronics Technology Group Corporation (CETC) au fost publicate marți. Dronele-kamikaze, care au fost concepute astfel încât să poată fi pliate cu ușurință și ambalate în capsule cilindrice, sunt lansate cu aer comprimat și zboară până la țintă cu ajutorul unei motor electric ce pune în mișcare o elice.
Dronele-kamikaze sunt echipate cu focoase explozive suficient de puternice pentru a distruge vehicule blindate, inclusiv tancuri.
Conceptul este similar cu SwitchBlade 600, un tip de muniție inteligentă dezvoltată de americanii de la AeroVironment, dar numărul de drone-kamikaze folosit de chinezi este mult mai mare.
Tipul exact al dronei și, prin urmare, detalii despre performanțele, autonomia și focos, nu sunt cunoscute, însă pare sa fi vorba de aeronave fără pilot similare cu CH-901, dezvoltate de China Aerospace Science and Technology Corporation.
Companiile din China au dezvoltat o serie de muniții inteligente tactice, cum ar fi CH-901, care survolează o zona si este dotată cu o cameră video ce îi permite operatorului să localizeze o țintă și apoi să ordone dronei să lovească de ținta respectivă. În 2018, China a prezentat un vehicul ce poate lansa cu opt drone-kamikaze CH-901. Având o greutate de 9 kilograme, dronele-kamikaze CH-901 au o autonomie de zbor de două ore si pot atinge o viteză maxima de 150 km/h.
Diferența aici este tehnologia roiului de drone, ceea ce înseamnă că operatorul trebuie doar să desemneze țintele. Software-ul care gestionează roiul de drone asigură că dronele vor zbura împreună fără a se ciocni și vor coopera pentru a se asigura că toate țintele sunt atacate.
Înregistrarea postată recent arată operatorul selectând o țintă pe o tabletă care rulează imagini de la drone, iar una dintre dronele-kamikaze este trimisă să distrugă ținta.
Compania a mai efectuat teste similare. În noiembrie 2017, institutul său de cercetare, Academia Chineză de Electronică și Tehnologia Informației, a efectuat ceea ce se crede că este cel mai mare experiment de acest gen, care a implicat 200 de mici aeronave cu aripi fixe.
Secretul noului sistem chinez se va afla probabil într-un cip special – o „unitate de procesare multifuncțională pentru inteligență colectivă” – a cărui dezvoltarea a fost anunțată în luna octombrie 2019 de către CETC. Chinezii susțin că acest cip include un sistem complet de control al zborului, planificarea misiunii, luarea deciziilor inteligente și gestionarea legăturilor între drone, precum și capacitatea de a recunoaște ținte și alte obiecte. Acest lucru seamănă foarte mult cu o versiune special adaptată a procesorului Intel Movidius AI, folosit pentru controlul dronelor inteligente. Dezvoltatorii au anunțat în 2019 că cipul lor a fost deja folosit pentru a controla cu succes roiuri de drone. Un astfel de procesor face posibilă producerea unui număr mare de drone la un cost redus, deoarece componentele electronice tinde să fie partea cea mai scumpă.
În martie, Armata Populară Chineză a anunțat că va achiziționa două tipuri de muniție inteligentă, dar nu este clar dacă sistemul de roi va fi unul dintre ele.
Firmele militare chinezești sunt furnizori activi de drone pentru uz militar pe piața internațională, iar drone din seria CH și Wing Loong pot fi adesea văzute în Orientul Mijlociu și Africa. Chiar și Serbia se numără printre utilizatorii dronelor chinezești. Începând cu decembrie 2018, 100 de drone Loing Wong au fost livrate clienților străini, relatează Global Times.
Pe lângă faptul că sunt ieftine, roiurile de drone-kamikaze reprezintă și o provocare majoră pentru sistemele de apărare. Este posibil ca sistemele de bruiaj să nu funcționeze împotriva dronelor autonome, care nu au o legătură directă cu operatorul și care pot zbura ghidându-se după teren (cum ar fi SwitchBlade de la AeroVironment), astfel că nu depind de GPS.
Un sistem de apărare antiaeriană, cum ar fi noul SHORAD-IM al armatei SUA, ce este programat să fie operațional din 2023, care include șase rachete sol-aer Longbow Hellfire și Stinger, și un tun XM914 de 30 mm, ar putea să nu fie capabil să doboare dronele-kamikaze suficient de rapid.
Cel mai bun răspuns ar putea să fie conceptul de contra-roiuri al Forțelor Navale ale SUA, care pleacă de la ideea că un roi poate fi învins profitând de regulile care gestionează formațiunea de drone, păcălind, de exemplu, dronele să se ciocnească între ele, relatează Forbes.
China nu este singura țara care testează roiuri de drone, Statele Unite având în diverse stadii de dezvoltare mai multe programe, cum ar fi Low-Cost UAV Swarm Technology, or LOCUST. De asemenea, la ediția din acest an a exercițiilor militare Kavkaz, Rusia a testat un roi de drone.
Roiurile de drone reprezintă atât o oportunitate, cât și o amenințare pentru forțele armate din întreaga lume. Un analist american, Zak Kallenborn, a afirmat chiar că unele tipuri de roi de drone în curs de dezvoltare au suficientă putere distructivă pentru a fi considerate drept arme de distrugere în masă și utilizarea lor ar trebui limitată de dreptul internațional, potrivit Forbes.
„Un roi cu 10.000 sau mai multe drone ar trebui să fie clasificat ca o armă de distrugere în masă”, afirmă Kallenborn, care a făcut referire în special la super roiurile, ce ar putea cuprinde chiar și milioane de drone.
Momentan, super roiurile cu milioane de drone sunt doar teoretice, însă Forțele Navale ale SUA dezvoltă tactici ofensive și defensive pentru astfel de formațiuni cu până la un milion de drone.