ApărareȘtiri

Bulgaria a preluat două dragoare maritime second-hand cumpărate din Olanda

Sursa: Bulgaria’s Defence Ministry

Forțele Navale ale Bulgariei au primit în dotare două dragoare maritime second-hand, achiziționate din Olanda la un preț de aproximativ două milioane de euro, a anunțat Ministerul Apărării apărării de la Sofia.

Navele au fost dislocate la baza navală din Varna, relatează publicația Sofia Globe.

Contractul de achiziție, în valoare de aproximativ două milioane de euro, a fost semnat în noiembrie 2019 și ratificat de Legislativul de la Sofia pe 6 decembrie.

„Cele două nave vor contribui la creșterea capacităților Marinei de a îndeplini obligațiile privind asigurarea siguranței navigației în spațiul nostru maritim în timp de pace, precum și la implementarea cu succes a sarcinilor de război în format național și aliat în NATO și UE”, a transmis Ministerul Apărării din Bulgaria.

Navele din clasa Tripartite, care au fost fabricate în 1984-1985 și modernizate în 2005-2006, au fost utilizate de Marina olandeză până în 2011.

Marina bulgară are deja în dotare un dragor maritim din clasa Tripartite, o navă second-hand achiziționată în 2004 din Belgia. Vasul a fost modernizat în 2009 și introdus în serviciu acitv în Marina Bulgară cu numele „Tsibar”, relatează Naval News.

Dragoarele din clasa Tripartite au fost construite în anii 1980 pentru Forțele Navale din Olanda, Belgia și Franța. În total au fost realizate 40 de nave, unele fiind între timp vândute sau transferate către Pakistan, Indonezia, Letonia și Bulgaria.

Pe lângă achiziția de dragoare maritime, Bulgaria negociază cu șantierul naval Lurssen din Germania pentru construirea a două nave de patrulare, costul proiectului fiind de aproximativ 580 de milioane de dolari.

Însă, procedura de achiziție a celor două corvete este temporar suspendată deoarece Fincantieri, una dintre companiile care au participat la licitație, a contestat rezultatul acesteia în instanță, potrivit bulgarianmilitary.com.

Ministrul Apărării de la Sofia, Krasimir Karakachanov, a declarat în weekend că “unele grupuri de lobby din Bulgaria încearcă să împiedice proiectul”.