Oficial american: Achiziția Patriot, un pas semnificativ în planul României de a înlocui treptat echipamentul militar învechit
Alături de achiziția de avioane F-16 și lansatoare multiple de rachete HIMARS, sistemele sol-aer Patriot sunt un pas semnificativ în planul României de înlocuire treptată a echipamentului militar învechit, conformării standardelor NATO și stabilizării regiunii pontice, a declarat Jordan Brock, manager pentru România în cadrul Comandamentului de Asistență de Securitate (USASAC).
“Cazul Patriot este important pentru România și, de asemenea, pentru Statele Unite și aliații noștri NATO”, a declarat Jordan Brock. „Pentru fiecare națiune parteneră care folosește Patriot, interoperabilitatea globală crește. Statele Unite și acum România, precum și toți aliații care utilizează Patriot se pot antrena împreună și, dacă este necesar, pot funcționa fără probleme ca națiuni aliate pe câmpul de luptă”.
Potrivit producătorului sistemelor Patriot, Raytheon Missiles and Defense, peste 240 de unități de sol-aer Patriot au fost fabricate și livrate clienților din 17 țări. Raytheon a transmis că, până în prezent, Patriot a fost folosit în luptă de cinci națiuni în peste 250 de cazuri împotriva avioanelor cu echipaj și fără pilot, rachetelor de croazieră și rachetelor balistice tactice. Din ianuarie 2015, sistemele Patriot au interceptat peste 150 de rachete balistice în operațiuni de luptă din întreaga lume, se afirmă într-un comunicat al USASAC.
Brock, care gestionează contractul de tip FMS (Foreign Military Sales) de achiziție Patriot de către România, a declarat că țara noastră va primi șapte unități Patriot, rachete, stații de lansare, piese de schimb și instruire.
Pe de altă parte, într-un articol dedicat recepției primului sistem Patriot românesc, un expert rus a declarat, pentru publicația Izvestia, că Moscova nu va ignora poziționarea unui astfel de echipament antiaerian în zona Mării Negre, relatează agenția de știri Tass.
Potrivit lui Ilya Kramnik, expert la Consiliul rus pentru afaceri internaționale, Moscova va reacționa, probabil, la poziționarea sistemelor americane Patriot în România. „Astfel de lucruri nu vor fi niciodată ignorate”, a subliniat el. “Probabil că se va acorda mai multă atenție capacităților aeriene ale Flotei ruse a Mării Negre și ale Districtului militar sudic pentru a compensa sistemele de apărare aeriană”, a precizat Kramnik.
“Există anumite arme, de exemplu, rachete antiradiație concepute pentru a neutraliza sistemele de rachete și radare”, a adăugat expertul rus.
De asemenea, Konstantin Bogdanov, cercetător senior la Institutul pentru Economie Globală și Relații Internaționale în cadrul Academiei de Științe din Rusia, a declarat că, în termeni politici, desfășurarea de sisteme defensive, care nu subminează stabilitatea strategică, nu creează probleme.
“Domeniul de aplicare al acestor sisteme de apărare aeriană în timp de pace nu creează dificultăți pentru armata rusă, inclusiv pentru cei de serviciu lângă Crimeea. Aceste arme vor fi cu siguranță considerate ținte atunci când se planifică operațiuni ipotetice în România”, a indicat Bogdanov.