ApărareȘtiri

VIDEO. Amiralul McRaven: “Nu sunt convins că un acord cu talibanii va merita hârtia pe care a fost scris”

Amiralul (r) William McRaven, care a organizat și coordonat operațiunea de eliminare a liderului terorist Osama bin Laden, și Michael Morell, fost director adjunct al CIA, au avertizat recent că retragerea SUA din Afganistan va permite talibanilor să preia controlul Afganistanului în decurs de șase luni până la un an, relatează Yahoo News.

După o întârziere de șase luni, negocierilor de pace intra-afgane, între insurgenții talibani și guvernul afgan, au început sâmbătă în Qatar, un moment istoric, considerat de unii drept o oportunitate pentru părțile implicate de a încheia un conflict sângeros ce durează de două decenii.

De asemenea, comandantul forțelor SUA din Orientul Mijlociu și Afganistan, generalul Frank McKenzie, a declarat săptămâna trecută că Statele Unite își vor reduce prezența militară în Afganistan de la 8.600 la 4.500 de militari până la sfârșitul lunii octombrie sau începutul lunii noiembrie.

Acordul de pace semnat în februarie între Statele Unite și talibani obligă Washingtonul la o retragere militară completă din Afganistan, dacă talibanii își îndeplinesc obligațiile de a nu coopera cu niciun grup terorist care amenință Statele Unite sau aliații lor.

Însă, amiralul (r) William McRaven, care în calitate de comandant al Comandamentului Întrunit pentru Operații Speciale (JSOC) au organizat și coordonat misiunea de neutralizare a lui Osama bin Laden în 2011, s-a declarat sceptic în legătură cu durabilitatea unui astfel de acord cu talibanii.

“Nu sunt personal convins că un acord cu talibanii va merita hârtia pe care a fost scris”, a declarat amiralul în retragere într-o videoconferință organizată de Michael V. Hayden Center for Intelligence, Policy, and International Security. “Dacă ar fi să retragem complet trupele americane din Afganistan, nu ar dura mai mult de șase luni până la un an pentru ca talibanii să revină în poziția în care se aflau înainte de 11 septembrie”.

La rândul său, Michael Morell, care era director adjunct al CIA în momentul raidului, a spus că împărtășește preocupările lui McRaven cu privire la acordul de pace. Dacă trupele americane și ale coaliției se retrag din Afganistan și apoi, SUA suspendă sprijinul financiar pentru guvernul afgan, “evaluarea mea este că talibanii vor prelua din nou controlul țării în câteva luni”, a afirmat Morell. Mai mult, în ciuda condițiilor acordului de pace care interzice în mod explicit acest lucru, “părerea mea este că ar oferi un refugiu sigur rețelei Al-Qaida”.

Cei doi foști oficiali au afirmat că cea mai bună opțiune pentru Statele Unite ar fi să păstreze o mică forță militară în Afganistan pentru împiedica preluarea puterii de către talibani, precum și pentru a efectua misiuni de combatere a terorismului împotriva organizațiilor jihadiste precum Al-Qaida sau ramura locală a rețelei Stat Islamic.

Însă, după aproape două decenii de război, menținerea chiar și a câtorva mii de militari în Afganistan este “un preț ridicat de plătit”, a recunoscut McRaven. El a adăugat că Statele Unite “vor trebui probabil să rămână în Afganistan pentru o perioadă foarte lungă de timp”.

Morell a afirmat că orice strategie de menținere a forțelor SUA în Afganistan va depinde de sprijinul publicului american, care a devenit mult mai pesimist în ceea ce privește conflictul în ultimii ani, potrivit unor sondaje de opinie.

Însă, la o conferință de presă desfășurată pe 10 septembrie, președintele SUA, Donald Trump, nu părea să împărtășească preocupările celor doi foști oficiali americani.

“Ne înțelegem foarte, foarte bine cu talibanii și foarte bine cu [guvernul] Afganistanului și cu reprezentanții acestuia”, a spus liderul de la Casa Albă. „Vom vedea cum va merge totul. Este o negociere”.

Un critic declarat al lui Trump, McRaven totuși nu l-a criticat pe actualul președinte pentru dorința sa de a pune capăt războiului din Afganistan.

“Nu putem arunca vina pentru acest lucru pe Administrația Trump”, a afirmat McRaven. “Cred că Administrația Trump încearcă să-și dea seama care este o strategie de retragere grațioasă din Afganistan. Nu știu dacă există o strategie elegantă de ieșire”, a subliniat amiralul.

Amiralul William H. McRaven