ApărareȘtiri

Lukașenko: Aderarea Belarusului la NATO ar transforma țara în „epicentrul ostilităților” între Rusia și Occident

Sursa: TASS

O ipotetică aderare a Belarusului la NATO ar transforma țara în „epicentrul ostilităților” între Rusia și alianța transatlantică, a avertizat președintele de la Minsk, Alexander Lukașenko, care a adăugat că o astfel de reorientare a politicii externe ar submina armata din Belarus, ce ar fi forțată să cumpere armament occidental care este de cinci ori mai scump decât cel oferit de Moscova, relatează agenția publică de știri de la Minsk – BelTA.

Lukașenko a subliniat că, în cazul în care Belarusul ar decide să se retragă din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) – o alianță dominată de Rusia care cuprinde mai multe foste republici sovietice – și să adere la NATO, rușii vor fi extrem de îngrijorați de acest lucru, deoarece ar fi „inconfortabil să aibă tancuri (NATO) lângă Smolensk”.

„Rusia va face tot ce este posibil pentru a preveni acest lucru. În ce vom transforma Belarusul? În epicentrul ostilităților dintre Rusia și NATO”, a avertizat președintele de la Minsk, aflat la putere de peste 26 de ani.

Potrivit acestuia, în cazul în care Belarusul s-ar alătura alianței transatlantice, acest lucru va „însemna că țara va trebui să cumpere avioane, elicoptere, tancuri, vehicule de luptă pentru infanterie și puști nu la prețurile pieței interne din Rusia, ci la prețurile de pe piața mondială și asta doar dacă Rusia este de acord să le vândă”.

Lukașenko mai susține că NATO va condiționa Belarusul să cumpere arme din țări membre ale alianței transatlantice și, pentru început, NATO va trimite “vechituri” la Minsk înainte a oferi arme moderne “care vor costa de cinci ori mai mult decât prețurile oferite de Rusia”.

Propuneri pentru ieșirea din OTSC se regăseau în programul opoziției bieloruse, care, la scurt timp după publicare, a dispărut, a comentat liderul regimului autoritar de la Minsk.

Belarusul este de mai multe săptămâni scena unor ample proteste izbucnite în urma scrutinului prezidențial, câștigat la un scor neverosimil de Alexander Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani.

Opoziția contestă rezultatul, afirmând că au fost înregistrate numeroase cazuri de fraudă electorală, astfel că zeci de mii de persoane au ieșit pe străzi pentru a protesta. În replică, forțele de securitate au intervenit în forță pentru a reprima manifestațiile, mai mulți protestatari fiind răniți sau uciși.

Președintele de la Minsk a acuzat Statele Unite, NATO și Europa că orchestrează protestele din Belarus.

Înainte de alegerile din 9 august, inamicul Belarusului în viziunea lui Lukașenko era Rusia, însă, după ce regimul de la Minsk a obținut sprijin militar din partea Moscovei, inamicul a devenit Occidentul.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a indicat că Rusia este dispusă să intervină cu forțe de securitate în Belarus pentru a salva regimul Lukașenko.

NATO și UE au solicitat Rusiei să se abțină de la o intervenție în Belarus împotriva protestatarilor antiguvernamentali.