Vasile Dâncu: PSD va avea un nou congres după alegerile generale / Ne vom stabili filosofia și rebranduirea
PSD va avea un nou congres după alegerile generale în care își va stabili filosofia și rebranduirea, a spus președintele Consiliului Național al PSD Vasile Dâncu, la Umbrela Strategică Focus.
Până atunci, actuala echipă de conducere are nevoie de refacerea Consiliului Național – care acum figurează și ca instituție în statutul partidului –care va fi ”legat” de Institutul Social Democrat, unde se va încerca formarea unei școli a militanților PSD, dar unde vor fi invitați și ”tineri de la organizațiile liberale de la USR de la UDMR ”.
De asemenea, Dăncu a subliniat necestitatea construirii unor laboratoare de reflecție în cadrul Consiliui Național: ”acolo să selecționam oamenii , vom aduce oameni din toate județele și vom încerca să facem și scoală cu ei și să lucrăm împreună cu ei la proiecte , vreau să aducem foarte mulți tineri în aceste locuri (…)peste tot în lume tinerii sunt mai de stânga, noi trebuie să regăsim acest val al schimbării iar eu cred că vom reuși să facem asta, ca să putem corespunde și viitorului”.
”Să fim mai pragmatic să construim pe planuri mai aplicate , planurile noastre viitoare de guvernare nu vor fi colecții de dorințe exagerate, o colecție de dorințe ale noastre sau ale publicului. Vom încerca să facem planuri de adaptare la o societate care se schimbă foarte repede”, a comentat Dâncu.
”Vom lucra împreună ca să construim în cadrul Consiliului Național al PSD o instituție care în viitor să selecționeze pe cei care candidează din partea PSD-ului”, a adăugat el.
Referindu-se la institiuția ”guvernului din umbră”, Vasile Dâncu a spus: ”Eu cred că astăzi nu se pune problema de a face un Guvern din umbră , în sensul a unor personalități care să fie unu la unu, legați de un ministru ci de echipe care să monitorizeze activitatea ministerelor și a miniștrilor, echipe care să învețe să lucreze împreună care atunci când câștigam să îl poți trimite acolo nu numai pe el singur ca pe o mare personalitate, pentru că singuri nu putem schimba lumea niciodată ci să îi putem trimite în echipe (…) Aceasta este viziunea mea asupra Guvernului din umbră, nu ca o competiție unu la unu, în care ne dam ochi peste cap la televizor sau ne ducem să ne certăm cu miniștri care au portofoliul respectiv, nu personalitățile sunt importante aici, ci munca de echipă cred” .
”Noi vom încerca să construim programe ale momentului nu adaptate (….)trebuie să lucrăm în fața acestei anxietăți care a dus la o la o lipsă a încrederii în România: 89% din romani spun că sunt mândri că sunt români dar numai 30% au încredere în țara lor (…) Va trebui să construim un proiect de societate pentru România, un proiect de societate în care să insistăm să lucram alături de dreapta , de toate partidele și de societatea civilă , noi nu putem rămâne în acest război politic ce macină România”, a mai comentat Dâncu.
- În politica este ca și în aviație- nici un partid nu rămâne (mereu) sus , așa cum nici un avion nu rămâne (mereu) în aer
Referindu-se la pierderea accelerată de electorat a PSD, Vasile Dâncu a spus: ”Noi am mai pierdut electorat, în câteva rânduri tot la acest nivel, îmi aduc aminte după 2004 la un moment dat cu scandalul Tamara și altele, coborâsem sub 20% iar după aceea am urcat din nou și am câștigat alegerile chiar cu 46%, există cred posibilitate de a crește pentru că în politica este ca și în aviație- nici un partid nu rămâne sus , așa cum nici un avion nu rămâne în aer”.
Până acum , PSD ”a greșit foarte mult în orientarea strategică a guvernării, mizând foarte mult pe justiție și pe rezolvarea unor probleme în justiție ale unor lideri”.
”Noi aici am stricat tot, am intrat într-o competiție foarte puternică, care a făcut tot timpul tranzacții , când am schimbat 100 miniștri în trei ani , am arătat că ne interesează mai puțin continuitatea guvernării și mai mult cine ne reprezintă acolo, a fost mai degrabă o bătălie intre județe să își puna oamenii acolo”, a mai spus Dâncu despre erorile PSD.
”Noi am mers continuu pe un fel de război în care am fost ba foarte permisivi cu ceea ce s-a întâmplat în domeniul politic cu președintele și cu ceilalți, ba am mers în extrema cealaltă , un negationism puternic. În mod normal un partid inteligent trebuie să fie selectiv, să simtă atunci când trebuie să susții alaturi de ceilalți , e ușor să critici și șa nu lași de la tine nimic, pentru că este vorba despre soarta oamenilor, dar aici iți trebuie strategie și tactică ”, a adăugat el.
În ceea ce privește moțiunea de cenzură, el a spus că a fost un semi-eșec și nu a exclus ”posibilitatea de a pune și o altă moțiune de cenzură, mai puțin politică și una mai pragmatică și care să se puna în sesiunea ordinară din septembrie”.
El a spus că moțiunea a adus mai multă claritate în spațiul politic , a arătat ”slăbiciunea puterii”, faptul că ”PSD rămâne după acest semi-eșec să facă opoziție dar poate în acest moment să se concentreze mult mai bine pe temele lui ”, dar și că actualii guvernanți vor trebui ”să deconteze singuri începutul anului scolar, că va fi un haos fantastic și alegerile locale din 27 septembrie în care cred că vom avea de asemenea un haos ”.
În viitorul ciclu de putere, Dâncu și-a exprimat speranța că România: ”va avea și un președinte de stânga, pentru că dreapta a avut până acum președinți foarte mulți. Sper să fie un om care să aibă viziune și înțelepciunea de a nu face politică activistâ când este la Cotroceni, pentru că asta nu este un lucru care să onoreze pe cineva și să avem până atunci un proiect de societate care să fie validat de toate partidele”.
”România în viitorul ciclu de putere trebuie să facă un salt important în ceea ce privește forță ei în Europa, capacitatea ei de a determina anumite lucruri (…) trebuie să facem pași mari, cheia este: să avem un proiect comun și să avem o acțiune puternica în Europa, nu mai vorbesc că trebuie să modernizam România și Statul, dar asta știm și poate e mai greu decât să faci figura frumoasa în Europa”, a mai spus, președintele Consiliului Național al PSD Vasile Dâncu, la Umbrela Strategică Focus.
- Ediția Umbrela Strategică Focus poate fi urmărită aici