China intenționează să-și dubleze arsenalul nuclear în următorii zece ani, susține Pentagonul
China face eforturi să-și dubleze arsenalul său nuclear în următorul deceniu și este foarte aproape să-și completeze triada nucleară, adică să aibă capacitatea de a lansa arme atomice atât de pe uscat, cât și de pe mare și aerian, afirmă Pentagonul într-un raport dat publicității pe 1 septembrie, citat de agenția de știri Reuters.
Raportul este publicat pe fondul amplificării tensiunilor între China și Statele Unite și în contextul în care Washingtonul încearcă să convingă Beijingul să participe la negocierile privind prelungirea unui tratat cuprinzător de control a armelor strategice între Statele Unite și Rusia.
În raportul său anual adresat Congresului cu privire la forțele armate ale Chinei, Pentagonul a estimat că regimul de la Beijing are puțin peste 200 de focoase nucleare, fiind pentru prima dată când SUA a dezvăluit acest număr. Federația Oamenilor de Știință Americani a estimat că Beijingul are aproximativ 320 de focoase nucleare.
Însă se estimează că această cifră se va dubla în următorii 10 ani. Estimarea Pentagonului privind numărul și evoluția arsenalului atomic chinez de este în concordanță cu o analiză a Agenției de Informații pentru Apărare de la Washington
La începutul acestui an, publicația Global Times, controlată de Partidul Comunist din China, susținea că Beijingul trebuie să își extindă numărul de focoase nucleare la 1.000 într-un timp relativ scurt.
Chad Sbragia, secretar asistent adjunct pentru China în cadrul Pentagonului, a declarat că Beijingul se apropie și de completarea triadei nucleare, sugerând că forțele armate din China sunt mai evoluate în această privință decât se credea anterior. China are deja operaționale două dintre cele trei elemente cruciale ale triadei, putând lansa rachete intercontinentale de la baze terestre sau rachetă balistică lansate de pe submarine. Actualmente, China dezvoltă și o rachetă ce poate fi lansată aerian și care poate fi echipată cu un focos atomic.
Washingtonul a îndemnat, în repetate rânduri, China să se alăture negocierilor pentru extinderea acordului New START, un tratat de control a armelor nucleare între SUA-Rusia, care urmează să expire în februarie.
China a replicat că nu are niciun interes să se alăture negocierilor având în vedere că arsenalul nuclear american este de aproximativ 20 de ori mai mare decât cel al Beijingului.
În iulie, un înalt diplomat chinez a declarat că Beijingul „ar fi fericit să” participe la negocierile trilaterale de control a armelor strategic, dar numai dacă Statele Unite ar fi dispuse să-și reducă arsenalul nuclear la nivelul Chinei.
Arsenalul nuclear în creștere al Chinei nu ar trebui folosit ca o scuză pentru ca SUA și Rusia să nu extindă tratatul New START, a declarat Kingston Reif, director pentru dezarmare în cadrul institutului de cercetare Arms Control Association.
Arsenalul nuclear al Chinei este minuscul comparativ cu cel al Statelor Unite, care cuprinde 3.800 de focoase nucleare, și cel din Rusia, care are aproximativ 4.300 de focoase atomice, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani.
Raportul Pentagonului, bazat pe informațiile din 2019, mai indică faptul că pe lângă eforturile Chinei în privința sporirii arsenalului atomic, Armata Populară de Eliberare (PLA) a Chinei se concentrează și asupra desfășurării de operațiuni pentru a putea descuraja sau învinge orice efort american de a interveni în ajutorul Taiwanului.
Armata Chinei a continuat să-și „intensifice pregătirea” pentru a preveni independența Taiwanului și pentru a efectua o invazie, dacă este necesar, avertizează autorii raportului.
De asemenea, raportul mai indică faptul că forțele militare ale Chinei au egalat sau depășit deja armata SUA în mai multe domenii, inclusiv în construcția de nave, rachete balistice și de croazieră și sisteme de apărare aeriană.