Vladimir Putin îi compară pe cei care nu susțin interpretarea Kremlinului privind al Doilea Război Mondial cu colaboratorii naziști
Susținătorii celor care încearcă să denatureze în mod deliberat adevărul despre evenimentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial sunt “colaboraționiștii din zilele noastre”, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, pe data de 1 septembrie, la exact 81 de ani de la declanșarea conflagrației mondiale, relatează agenția Interfax și postul Radio Free Europe.
“Dar cei care sunt acum de acord cu oamenii care inițiază rescrierea istoriei pot fi numiți colaboraționiștii moderni”, a declarat Putin, făcând referire la miile de persoane din țări ocupate de Germania nazistă care au colaborat din diverse motive cu autoritățile celui de-al Treilea Reich.
Liderul de la Kremlin a adăugat că “astfel de oameni au existat întotdeauna și vor exista întotdeauna peste tot”.
Putin a acuzat în mod frecvent țările occidentale de „rescriere a istoriei” prin presupusa diminuare a rolului Uniunii Sovietice în înfrângerea Germaniei naziste și evidențiind atrocitățile comise de forțele sovietice în țările “eliberate”, cum ar fi executarea de către sovietici a peste 20.000 de ofițeri polonezi în Pădurea Katyn în 1940.
Mai mult, Kremlinul încearcă în mod constant să minimalizeze sau să ignore exemplele de cooperare sovieto-naziste, în special Pactul Ribbentrop-Molotov din 1939, prin care URSS și al Treilea Reich au împărțit Europa. Potrivit istoricilor occidentali, pactul de neagresiune semnat de Uniunea Sovietică și Germania nazistă în august 1939 a facilitat izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.
La primele ore ale zilei de 1 septembrie 1939, Germania nazistă a invadat prin surprindere Polonia, prima victimă a celei mai devastatoare conflagrații din istoria omenirii.
Polonia s-a apărat timp de peste o lună împotriva invadatorilor germani, iar din 17 septembrie 1939, și împotriva forțelor sovietice. Cu soarta Poloniei pecetluită, zeci de mii de militari și civili polonezi au reușit să se retragă în România, care le-a acordat azil. O parte dintre aceștia au emigrat în Franța și Marea Britanie și au continuat lupta împotriva germanilor alături de forțele aliate. Totodată, în Polonia, mișcarea de rezistență (Armia Krajowa) a dus lupte grele împotriva ocupanților naziști.
Puterile occidentale (Franța și Marea Britanie) au declarat prompt război Germaniei naziste după atacarea Poloniei, însă nu au lansat operațiuni militare majore în sprijinul Poloniei. Pe de altă parte, Uniunea Sovietică a cooperat cu naziștii împotriva Poloniei, atacând dinspre est începând din 17 septembrie 1939, și a livrat celui de-al Treilea Reich cantități mari de resurse naturale, ce au permis armatei germane să înfrângă Franța în primăvara anului 1940.
Marți, în Polonia au fost organizate ceremonii solemne cu ocazia comemorării a 81 de ani la invazia nazistă și declanșarea celei de-a doua conflagrații mondiale.
“Acesta nu a fost doar un război total, ci unul totalitar, deoarece a fost declanșat de două regimuri totalitare”, a spus prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, făcând referire la Germania nazistă și Uniunea Sovietică. „Totalitar în design, distructiv, barbar și în sensul complet al cuvântului criminal, genocid”, a adăugat premierul, citat de publicația The First News.
Morawiecki a subliniat că în urmă cu 81 de ani, țările occidentale au rămas pasive în fața agresiunii germane și sovietice împotriva Poloniei.
„Occidentul a făcut o mare greșeală”, a spus el. “O eroare de omisiuni, o lipsă de imaginație. Această greșeală nu poate fi permisă niciodată să fie făcută din nou, deoarece poate duce, și în viitor, la multe tragedii”.
Iar în Germania, în districtul Charlottenburg al capitalei germane, a fost dezvelit un memorial înalt de trei metri în cinstea militarilor polonezi care au participat la eliberarea Berlinului în 1945.
How much do you know about the Second World War: its turning points, great battles, sung and unsung heroes and unknown…
Publicată de Ambasada Poloniei la Bucureşti / Ambasada RP w Bukareszcie pe Marţi, 1 septembrie 2020