Belarusul a anunțat că a semnat recent o serie de contracte de achiziție de echipamente militare din Rusia, inclusiv transportoare blindate BTR-82A, elicoptere Mi-35M și sisteme moderne de apărare aeriană.
Totodată, autoritățile de la Minsk au intensificat reținerile făcute în rândul organizatorilor de proteste antiguvernamentale, iar Ministerul Apărării a anunțat că unele unități ale forțelor armate din Belarus vor fi plasate în stare de alertă totală, iar rezerviștii au fost mobilizați.
O delegație a armatei din Belarus, condusă de ministrul adjunct al Apărării, generalul maior Serghei Simonenko, a efectuat recent o vizită la târgul de tehnică militară Army-2020 International Military and Technical Forum (23-29 august), unde Moscova își prezintă cele mai noi echipamente militare, eveniment ce are atât un scop propagandistic, cât și comercial.
Cu această ocazie, după discuții desfășurate în ultimele 12 luni, au fost semnate o serie de contracte privind livrarea, reparare și întreținerea de produse militare în beneficiul armatei din Belarus, relatează agenția publică de știri de la Minsk, BelTA.
Contractele prevăd livrarea primului lot elicoptere Mi-35M și de transportoare blindate BTR-82A, realizate de PAO Arzamas, necesare pentru a echipa două batalioane.
De asemenea, delegația a semnat un plan de interacțiune cu OAO Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation pentru perioada 2021-2025. Planul prevede livrarea de sisteme moderne de apărare aeriană în perioada menționată.
După un weekend în care președintele Alexander Lukașenko a arătat că este din ce în ce mai hotărât să rămână la putere, în ciuda furiei publice, Ministerul Apărării de la Minsk a transmis luni că rezerviștii au fost mobilizați, iar unele unele unități ale forțelor armate din Belarus vor fi plasate în stare de alertă totală, relatează Radio Europa Liberă.
Liderul de la Minsk, care în weekend a apărut îmbrăcat cu o vestă antiglonț și înarmat cu o pușcă Kalashnikov, a ordonat armatei să se pregătească de luptă, sugerând că ar putea trece la măsuri de reprimare mult mai brutală.
Alexander Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani, a obținut un nou mandat de președinte în urma alegerilor din 9 august, câștigate la un scor neverosimil: cu peste 80% din voturi.
Opoziția contestă rezultatul, afirmând că au fost înregistrate numeroase cazuri de fraudă electorală, astfel că zeci de mii de persoane au ieșit pe străzi pentru a protesta. În replică, forțele de securitate au intervenit în forță pentru a reprima manifestațiile, mai mulți protestatari fiind răniți, iar un tânăr demonstrat și-ar fi pierdut viața.
Președintele de la Minsk a acuzat Statele Unite, NATO și Europa că orchestrează protestele din Belarus, izbucnite în urma unui scrutin prezidențial controversat, care s-a terminat cu o victorie neverosimilă a acestuia.
Lukașenko și-a exprimat îngrijorarea cu privire la exercițiile militare ale NATO care se desfășoară în Polonia și Lituania, pe care le consideră ca o amenințare la adresa regimului său.
Înainte de alegeri, inamicul Belarusului în viziunea lui Lukașenko era Rusia, însă, după ce regimul de la Minsk a obținut sprijin militar din partea Moscovei, inamicul a devenit Occidentul.