ApărareȘtiri

Gibian, DZYNE Technologies: Dronele și capacitățile anti-dronă vor deveni omniprezente

Sistem anti-dronă CUTTHROAT (FOTO: DZYNE Technologies)

De la dronele de recunoaștere sau atac până la munițiile de tip loitering (drone-kamikaze), impactul tot mai proeminent al vehiculelor aeriene fără pilot pe câmpul de bătălie modern revoluționează strategiile militare și politicile de achiziție în domeniul apărării, a explicat Davey Gibian, Chief Product and AI Officer la compania americană DZYNE Technologies, într-un interviu pentru Umbrela Strategică.

“Câmpul de luptă de astăzi este definit tot mai mult de sistemele fără pilot și cele anti-dronă (…) câmpul de luptă s-a schimbat de la unul în care dronele doar augmentau forțele terestre la unul în care ele definesc cu adevărat câmpul de bătălie, ceea ce, desigur, modelează achizițiile”, a menționat Davey Gibian. Într-adevăr, ascensiunea sistemelor aeriene fără pilot modelează în mod inerent politicile de achiziție în domeniul apărării, generând un interes crescând pentru drone, dar și pentru sistemele de tip C-UAS, concepute special să neutralizeze această amenințare

În aceste condiții, devine imperativă protejarea forțelor terestre, navelor și instalațiilor fixe cu sisteme de apărare aeriană capabile să neutralizeze vehiculele aeriene fără pilot. “Așa că am observat un interes în domeniul contracarării sistemelor fără pilot. Cred că aceasta va fi o zonă semnificativă de investiții, dat fiind faptul că fiecare unitate terestră, instalație fixă și navă va avea nevoie de un anumit nivel de protecție”, a explicat oficialul DZYNE Technologies.

Deși armatele din întreaga lume încearcă să găsească soluții pentru contracararea dronelor, Gibian este de părere că “sistemele anti-dronă nu vor putea neutraliza efectul sistemelor aeriene fără pilot”.

În plus, producătorii de drone își adaptează tehnologia și tacticile pentru a contracara sistemele anti-dronă (C-UAS) prin utilizarea de materiale cu proprietăți radar absorbante, folosirea elementelor electronice rezistente la bruiaj, a formelor aerodinamice avansate și a tacticilor special concepute să evite detectarea și interceptarea vehiculelor aeriene fără pilot.

”Evoluția către sisteme UAS autonome și dezvoltarea roiurilor de drone generează noi provocări, fiind necesară o regândire profundă a sistemelor de apărare stratificate. “Așa că ceea ce vedem este o schimbare cuprinzătoare a modului în care dronelor sunt dezvoltate, pentru ce sunt dezvoltate și cum sunt utilizate pe câmpul de luptă, în mod special, pentru a înfrânge sistemele anti-dronă de prima generație, care sunt în prezent tot mai utilizate”, a mai explicat Gibian, în interviul pentru Umbrela Strategică.

“Ceea ce înseamnă că sistemele anti-dronă vor trebui să se îmbunătățească continuu. Și înseamnă și că nu va exista o soluție unică”, a adăugat el, concluzionând că, în prezent, se desfășoară un joc de-a „șoarecele și pisica” între sistemele aeriene fără pilot și cele anti-dronă, dar “nu văd ca vreuna dintre părți să obțină un avantaj decisiv”.

Gibian a conchis că este de opinie că, mai degrabă, “dronele și capacitățile anti-dronă vor deveni omniprezente, folosite de toate forțele, de către unitățile mobile, forțele combinate, folosite pentru orice, de la colectarea de informații, supraveghere și recunoaștere până la atacuri cinetice, cât și capacități tactice”.

Cu ocazia evenimentului Unmanned Systems Forum 2024, organizat la București pe data de 20 februarie, americanii de la DZYNE Technologies au prezentat câteva dintre tehnologiile dezvoltate de companie, precum sisteme anti-dronă (C-UxS), folosite de autorități militare și civile din întreaga lume pentru protecția unor obiective-cheie, ca aeroporturile, dar și doua drone de recunoaștere cu rază lungă de acțiune: LEAP și ULTRA.

Citiți și: 

Gibian, DZYNE Technologies: România are o poziție crucială în evoluția securității europene