Apărare

Gibian, DZYNE Technologies: România are o poziție crucială în evoluția securității europene

Davey Gibian - Chief Product and AI Officer la DZYNE Technologies

România are o poziție crucială în peisajul în continuă evoluție al securității pe continentul european, iar tehnologiile militare dezvoltate aici pot fi implementate, inițial, la nivel regional, apoi global, ca un răspuns la provocările emergente de securitate, a spus Davey Gibian, Chief Product and AI Officer la compania americană DZYNE Technologies, într-un interviu pentru Umbrela Strategică.

Cu un portofoliu vast de tehnologii militare, DZYNE Technologies – parte a grupului Highlander Partners, își propune să încheie parteneriate cu companii din industria apărării din România. Viziunea strategică a firmei vizează și un parteneriat profund, de lungă durată cu guvernul de la București și armata națională.

Interesul României pentru tehnologii militare de vârf se aliniază cu oferta companiei, în special în domenii precum sistemele anti-dronă, dar și capabilitățile de supraveghere pe suprafețe mari. De asemenea, Gibian a indicat că există interes și pentru munițiile ghidate.

DZYNE Technologies este pregătită să se angajeze în dialog și să exploreze căi pentru implementarea unor tehnologii adaptate la provocările de securitate specifice României, a adăugat reprezentantul companiei americane.

“Fiecare țară și fiecare armată are propriile sale provocări unice; prin urmare, parteneriatul este absolut necesar”, a afirmat Gibian, care a adăugat că DZYNE Technologies pune accentul nu doar pe dezvoltarea tehnologiilor militare în parteneriat cu industria locală, dar și pe producția în plan local. Acest model, care prevede transferul unei părți din procesul de producție în România, în colaborare cu partenerii locali care cunosc armata română, aduce o înțelegere mai profundă a nevoilor operaționale și a provocărilor tehnologice specifice sistemului de securitate românesc.

Având în vedere rolul geopolitic al României, țara noastră ar putea deveni un hub pentru diseminarea tehnologiilor militare de vârf în regiune și chiar în plan global.

“Cred că este cu siguranță o posibilitate și cu siguranță în concordanță cu cele mai bune interese ale DZYNE , cât și ale partenerilor români și ale armatei române”, a remarcat oficialul companiei americane. “Așadar, când ne gândim la parteneriatul cu România, nu ne gândim doar la România în sine, ci folosind parteneriatul de aici, istoria noastră aici, capacitățile excepționale dezvoltate aici pot fi implementate cu succes, mai întâi, la nivel regional, apoi global, pentru a răspunde acestor provocări emergente de securitate”, a mai spus Gibian, în interviul pentru Umbrela Strategică.

La Unmanned Systems Forum 2024, americanii de la DZYNE Technologies au prezentat câteva dintre tehnologiile dezvoltate de companie, precum sisteme anti-dronă (C-UxS), folosite de autorități militare și civile din întreaga lume pentru protecția unor obiective-cheie, ca aeroporturile.

Sistemul anti-dronă SHIELD, propus și României, permite detectarea, urmărirea, identificarea și clasificarea țintelor în mod complet autonom, permițând unui operator să monitorizeze și gestioneze mai multe ținte și să intervină doar pentru identificarea finală și neutralizarea amenințării. Sistemul SHIELD poate fi montat pe platforme fixe sau semi-fixe, vehicule ușoare.

În ceea ce privește dronele, portofoliul DZYNE include aparatele EHL cu lansare manuală pentru misiuni de recunoaștere, care au o autonomie de zbor de peste patru ore. Dispunând de propulsie electrică, EHL este nedetectabil acustic când zboară la 150 de metri deasupra nivelului solului în condiții de vânt zero.

DZYNE  propune României și sistemul de aeronavă fără pilot LEAP, o dronă cu rază lungă de acțiune folosită pentru misiuni de supraveghere, care este de șapte ani în serviciul Forțelor armate al SUA. Cu o autonomie de 28 până la 36 de ore, drona poate transporta diverse tipuri de senzori şi poate desfășura  misiuni de patrulare a frontierelor și a spațiului maritim.

Având o fiabilitate dovedită, cu peste 50.000 de ore de zbor, drona este parțial autonomă, putând decola și ateriza singură și permite operațiuni de tip “Point and Click”, ceea ce ușurează munca operatorului.

De asemenea, compania a prezentat și platforma UAS cu durată de funcționare extrem de lungă ULTRA, care este concepută pentru supravegherea unor suprafețe întinse, putând zbura până la 80 de ore neîntrerupt.

Dronele ULTRA și LEAP (FOTO: DZYNE Technologies)
Sistem C-UxS SHIELD (FOTO:DZYNE Technologies)