SUA, despre problemele aviației ruse în Ucraina: Se luptă contra propriilor sisteme, ar trebui să știe cum să le contracareze
Generalul Charles Q. Brown Jr., șeful Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA, s-a declarat surprins de incapacitatea Rusiei de a obține superioritatea aeriană în Ucraina, afirmând că Rusia ar trebui să știe cum să contracareze apărarea aeriană ucraineană care utilizează o serie de echipamente sovietică sau rusească, informează publicația Business Insider.
Eșecul aviației ruse pe cerul Ucrainei a contribuit la zădărnicirea ofensivei terestre a Moscovei în primele săptămâni de război.
„Cred că pentru mine este surprinzător, deoarece sistemele cu care se confruntă rușii sunt propriile lor sisteme”, a declarat generalul Charles Brown Jr., în cadrul unui eveniment la Institutul Hudson, din Washington. „Ar trebui să cunoască destul de bine cum să le contracareze”, a subliniat oficialul american.
„Cum de nu-și înțeleg propriile sisteme și cum de nu pot să-și învingă propriile sisteme?”, a adăugat Charles Brown Jr.
Practic, armata rusă se confruntă cu o forță care folosește în mare parte versiuni mai vechi ale aceluiași echipament de origine sovietică pe care și Rusia îl utilizează.
La fel ca alte foste republici sovietice, Ucraina încă folosește avioane de fabricație sovietică, precum Su-24, Su-25, MiG-29 și Su-27. Armata rusă operează versiuni îmbunătățite ale acelor avioane, precum și aeronave de luptă și de atac mai avansate.
Situația este similară și în cazul apărării antiaeriene; Ucraina având o serie de sisteme origine sovietică sau rusă, precum S-300. De asemenea, forțele ucrainene folosesc și unele sisteme arme antiaeriene capturate de la ruși.
Incapacitatea Rusiei de a suprima și distruge apărarea antiaeriană ucraineană este un eșec major care a redus capacitatea forțelor terestre ruse de a ocupa rapid teritoriul Ucrainei.
Brown i-a lăudat pe ucraineni ca fiind „destul de dinamici” în ceea ce privește utilizarea sistemele lor de apărare aeriană.
Ucrainenii „rămân destul de dinamici, ceea ce a făcut mai dificil” pentru Rusia să găsească și să distrugă sistemele de apărare aeriană.
Generalul american a explicat că forțele aeriene ruse operează în general doar deasupra zonelor în care trupele ruse domină luptele și „nu s-ar aventura prea departe din cauza a ceea ce ucrainenii au reușit să realizeze cu apărarea lor antiaeriană”.
Luptele se concentrează în acest moment în estul Ucrainei, o zonă mai puțin ospitalieră pentru aeronavele și apărarea aeriană ucraineană, lucru ce va permite probabil Rusiei să câștige o oarecare superioritate aeriană locală, însă Justin Bronk – un expert în războiul aerian la institutul RUSI – a explicat că lipsa de piese de schimb și echipamente pentru sprijin aerian apropiat și lipsa de pregătire pentru acea misiune complexă vor limita capacitatea Rusiei de a exploata acest avantaj.