Forțele Aeriene ale Ucrainei susțin că piloții săi vor reuși să învețe să utilizeze avioane de luptă F-16 și F-15 în câteva săptămâni
În cazul în care Statele Unite sau alte țări partenere transferă Ucrainei avioane de luptă F-15 și F-16 uzate, atunci piloții ucrainenii vor putea să învețe să le utilizeze și să le piloteze în câteva săptămâni, susține cu optimism Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al comandamentului Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate, într-un interviu pentru postul RBC Ucraina, potrivit agenției UNIAN.
Experții sunt însă sceptici că ucrainenii ar putea utiliza rapid avioane de fabricație occidentală. De exemplu, generalul (ret) Herbert “Hawk” Carlisle, fost șef al comandamentului pentru luptă aeriană din cadrul aviaței SUA, a explicat pentru Defense One că F-16, cel mai numeros avion de luptă din dotarea țărilor NATO, nu ar putea fi folosit imediat de ucraineni, ci ar fi nevoie de timp pentru ca piloții din țara vecină să se familiarizeze cu echipamentele americane.
„SUA construiesc avioane semnificativ diferit față de rușii”, a explicat Carlisle. „Nu este ca și cum ai conduce un Chevy și apoi ai conduce un Dodge”, a spus Carlisle, adăugând că „este nevoie de un timp pentru a face tranziția la avioane ale altor producători, precum și de la același producător, dacă este un alt tip de avion”.
Potrivit oficialului ucrainean, Administrația de la Kiev solicită partenerilor occidentali să ajute Ucraina să se apere de aviația rusă furnizând avioane de proveniență sovietică (MiG-29, Su-24 și Su-25) sau occidentale (precum F-15 și F-16 uzate).
„Dacă ni se oferă avioane americane, pentru început, cel puțin două escadrile (12 unități fiecare), atunci armele lor vor ajuta la lupta cu numărul mare de avioane rusești”, a afirmat Ignat, adăugând că Ucraina dispune de piloți experimentați, însă nu are suficiente avioane de luptă.
„Dacă ni se oferă avioane americane, cel puțin două escadrile (12 unități fiecare) pentru început, armele lor vor ajuta să lupte pe cer cu marea majoritate a aeronavelor rusești”, a explicat oficialul.
În ceea ce privește instruirea piloților ucraineni, obișnuiți cu aparatura de proveniență sovietică, Ignat a afirmat, cu optimism, că se vor antrena inițial pe simulatoare de zbor care simulează avioane de luptă occidentale, urmând ca abia apoi să urce la manșa unor astfel de aeronave.
„Sunt piloți, nu sunt suficiente avioane pentru toată lumea. Dacă ne vor da aceste avioane, ne vom reinstrui în două sau trei săptămâni. Vor fi antrenați în diferite țări în care există simulatoare de zbor, vor exersa zboruri reale și apoi vor putea intra în luptă. Desigur, arta este importantă, dar avioanele occidentale cu armele lor sunt mai bune decât cele rusești și ne putem descurca rapid cu ele”, a adăugat Ignat.
„Piloții noștri, atât cei care se află în prezent în serviciu, cât și cei care sunt acum în rezervă, dar gata să intre mâine în armată, precum și străinii, sunt pregătiți să întărească Forțele Aeriene. În doar câteva săptămâni se vor reinstrui cu ușurință pentru a folosi aeronavele de luptă pe care ni le oferă partenerii noștri, cum ar fi F-15 sau F-16, ale căror arme le vor permite să lupte în condiții de egalitate cu luptătorii mai moderni ai ocupanților”, a explicat oficialul ucrainean, pentru portalul de știri babel.ua.
Oficialul ucrainean a afirmat că vor fi de ajutor și sistemele de apărare aeriană de proveniență sovietică, însă consideră că sistemele mobile moderne cu rază medie de acțiune ar fi mai utile. „Acest lucru ne-ar ajuta foarte mult să controlăm spațiul aerian ucrainean”, a adăugat el.
În ceea ce privește cursul războiului deasupra Ucrainei, Ignat afirmă că Rusia controlează parțial spațiul aerian, deoarece rușii a adus multe sisteme antiaeriene, dar acestea sunt distruse treptat de dronele ucrainene sau de artilerie.
„Ministerul lor al Apărării raportează că 90% din aerodromurile noastre și aproape toate forțele noastre antiaeriene au fost distruse. Dacă da, atunci cum am doborât 16 ținte în două zile și am continuat să le distrugem? Inamicul nu are o poziție dominantă pe cerul nostru”, subliniază oficialul ucrainean, adăugând că rușii „și-au schimbat tactica pentru că suferă pierderi enorme”.
Potrivit celui mai recent bilanț prezentat de Forțele Armate Ucrainene, Rusia a pierdut până acum 97 de avioane și 121 de elicoptere militare în cursul ostilităților, informează agenția Ukrinform.
Nu este clar ce țări NATO ar fi dispuse să transfere Ucrainei astfel de avioane, deși probabil ucrainenii ar accepta inclusiv aeronave aflate la finalul duratei de viață. De remarcat că unele companii occidentale, care oferă servicii de formare pentru piloții militari, au achiziționat recent aeronave de luptă F-16 (precum Top Aces, Draken International).
Afirmațiile oficialului ucrainean vin după eșecul planurilor transferului de avioane de luptă de proveniență sovietică din țări ca Bulgaria, Slovacia sau Polonia. La un moment dat, Guvernul de la Varșovia a indicat că este gata să pună la dispoziția Statelor Unite toate avioanele MiG-29 poloneze, urmând ca aeronavele să fie apoi donate Ucrainei. Însă Washingtonul refuzat tranzacția, astfel că este improbabil ca Ucraina să primească avioanele.