Ca urmare a deteriorării situației din Ucraina, Cehia ar putea disloca militari, sub comanda NATO, în România sau în Slovacia, a anunțat ministrul apărării de la Praga, Jana Černochová, citată de portalul de știri Seznam Zprávy și agenția Reuters.
„Sunt două variante. O variantă este România, cealaltă variantă este Slovacia. Cred că probabil simțim că este din punct de vedere geografic, geopolitic mai aproape de noi”, a afirmat Černochová, adăugând că decizia privind dislocarea trupelor va fi luată de Guvern și de Parlament.
Șeful Statului Major General al armatei cehe, Aleš Opata, a precizat că planurile de desfășurare a forțelor militare aliate în situații de criză au fost deja stabilite în prealabil în cadrul Alianței Nord-Atlantice.
„Trebuie să fie clar că Alianța ca atare are planuri de apărare militară în vigoare în întreaga Alianță. NATO are mecanisme pentru apărarea teritoriului său” a declarat oficialul ceh.
Președintele ceh Milos Zeman a spus că intrarea trupelor ruse pe teritoriul statelor separatiste Doneț și Lugansk crește riscul unui conflict militar și reduce șansele unei soluții diplomatice.
Cehia este pregătită să desfășoare rapid sute de soldați acolo unde este nevoie, la cererea NATO, a informat Ministerul Apărării de la Praga, informează site-ul REMIX, citând Seznam Zprávy.
„Până la finalul lunii iunie, Cehia are pregătiți 180 de specialiști în apărare chimică și aproximativ 400 de membri ai Brigăzii 4 de Desfășurare Rapidă. Militarii se pregăteau deja pentru aceste sarcini în cursul anului trecut”, a declarat Jakub Fajnor de la departamentul de presă al Ministerului ceh al Apărării.
De asemenea, Cehia este implicată și în discuții și privind formarea unui nou grup de luptă pe Flancul estic al NATO.
„Ar fi prematur și neprofesionist să discutăm acum despre dacă și unde ar putea fi trimiși militarii”, a precizat oficialul ceh.
În contextul agravării recente a tensiunilor între Rusia și Occident pe tema Ucrainei, Statele Unite au dislocat de urgență alți aproximativ 1.000 de militari în România, Franța s-a oferit să conducă un grup de luptă NATO în țara noastră, iar Italia ar putea disloca până la 2.000 de militari în România și alte țări aliate din regiune.