ApărareȘtiri

România, Polonia sunt de acord să primească vizite ale inspectorilor ruși doar dacă Moscova permite inspecții NATO în Rusia

Sistemul Aegis Ashore de la Deveselu (NATO)

Autoritățile din România și Polonia sunt de acord să ofere acces inspectorilor militari ruși la bazele Aegis Ashore din cele două țări europene, cu condiția ca și Moscova să permită inspecții la obiective militare din Rusia, informează și Europa FM.

Potrivit publicației The Wall Street Journal, reprezentanții autorităților poloneze au afirmat că „deschiși la inspecții”, cu condiția ca Rusia să permită inspectarea „activităților balistice rusești” din enclava Kaliningrad.

De asemenea, surse oficiale guvernamentale românești, citate de postul Europa FM, au indicat că autoritățile din țara noastră ar accepta inspectorii ruși numai dacă și Moscova va accepta ca delegații români să viziteze baze militare rusești.

Reacțiile Bucureștiului și Varșoviei vin după ce, în cadrul procesului de elaborare a unui răspuns la propunerile Federației Ruse privind garanțiile de securitate, Statele Unite au discutat cu aliații posibilitatea de a permite inspecția sistemelor americane de rachete amplasate în Polonia și România, relatează agenția de știri TASS.

Secretarul de Stat al SUA, Anthony Blinken, a declarat săptămâna aceasta că Washingtonul a trimis la Moscova răspunsul său la propunerile Rusiei privind securitatea europeană. Oficialul american a declarat că Washingtonul nu va publica răspunsul și speră că și Rusia va face același lucru. Răspunsul, a clarificat Blinken, respinge ideea limitării posibilității de extindere a NATO, dar conține idei despre posibilitatea de a discuta despre regimul controlului armelor în Europa.

Singurul sistem activ Aegis Ashore din Europa este amplasat la Deveselu, România, fiind echipat cu trei sisteme verticale de lansare de tip Mk41 (în total 24 de celule) și 44 de rachete interceptoare SM-3. După lucrările de modernizare, finalizate în 2019, sistemul de la Deveselu poate lansa inclusiv interceptori varianta Block IIA, care pot distruge rachete intercontinentale în spațiul extraatmosferic.

Moscova susține că sisteme verticale de lansare de tip Mk41 din cadrul sistemului antibalistic Aegis Ashore de la Deveselu, folosite pentru rachete interceptoare SM-3, pot fi echipate în secret cu rachete de croazieră Tomahawk și alte arme ofensive, care să fie utilizate împotriva Rusiei. Spre comparație, un singur distrugător din clasa Arleigh Burke are de aproape patru ori mai multe sisteme verticale de lansare de tip Mk41 decât baza Aegis Ashore de la Deveselu.

Pe de altă parte, NATO și SUA susțin că scutul Aegis Ashore din Europa are rolul de a contracara amenințări regionale, precum Iranul și Coreea de Nord. Mai mult, numărul limitat de interceptori ar permite doar doborârea unui număr redus de rachete, în timp ce Rusia se laudă că are mii de rachete de croazieră și balistice.