Rusia reiterează că nu este dispusă să-și retragă trupele din Transnistria în pofida opoziției Chișinăului
Mandatul operațiunii rusești de menținere a păcii în regiunea separatistă Transnistria este departe de a fi epuizat în condițiile în care misiunea este legată de aplicarea înțelegerilor politice privind soluționarea conflictului, a declarat ministrul adjunct de externe al Rusie, Andrei Rudenko.
„Mandatul operațiunii de pacificare este departe de a fi epuizat și este legat în mod clar de negicierea de înțelegeri politici privind soluționarea conflictului. Până acum suntem departe de acest obiectiv”, a afirmat diplomatul rus, într-un interviu pentru site-ul de știri Sputnik, entitate finanțată de Moscova.
Rudenko a mai afirmat că un alt motiv al prezenței militare ruse în Transnistria are legătură cu necesitatea de a proteja depozitul de muniție de la Cobasna, pe care Moscova s-a angajat să-l lichideze încă din anii 90.
„Nu renunțăm la obligațiile privind evacuarea și distrugerea munițiilor și suntem gata să să luăm în considerare pașii concreți în acest sens, împreună cu partea moldovenească”, a adăugat diplomatul rus.
Un grup operațional de trupe rusești de aproximativ o mie de soldați și ofițeri este staționat în Transnistria sub pretextul asigurării păcii între separatiștii pro-ruși de la Tiraspol și Guvernul constituțional al Republicii Moldova.
Moscova și susținătorii Kremlinului au reacționat vehement după ce, în noiembrie 2020, Maia Sandu, în acel moment proaspăt aleasă în funcția de președinte al Republicii Moldova, a cerut retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării.
Pe altă parte, la începutul lunii martie, fostul președinte al Republicii Moldova, pro-rusul Igor Dodon, se declara recunoscător față de așa-numitele forțe de menținere a păcii din Transnistria, afirmând că acestea „asigură pacea și liniștea pe malurile Nistrului de aproximativ 30 de ani”.
Anul trecut, Igor Strelkov/Girkin, un fost lider al insurgenților proruși din Ucraina, a afirmat că, în cazul în care Moscova și-ar retrage forțele din Transnistria, trupele Chișinăului ar elibera regiunea separatistă în doar două zile, iar acest lucru ar permite unirea Republicii Moldova cu România.