EnergieȘtiri

Socialiștii nu au reușit să convingă Moscova să reducă prețul gazelor furnizate Republicii Moldova

Sursa: Gazprom

Delegația Partidului Socialiștilor din Moldova (pro-rus), care s-a întâlnit la Moscova cu adjunctul șefului Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak, nu a oferit argumente convingătoare în favoarea modificării modului de stabilire a prețurilor la gazul natural rusesc furnizat Republicii Moldova, a declarat o sursă guvernamentală citată de agenția TASS.

Potrivit sursei, „scopul socialiștilor moldoveni a fost să ceară concesii și compromisuri suplimentare cu privire la aprovizionarea cu gaze rusești către Moldova”.

Invocând lipsa de experiență și tinerețea noului guvern de la Chișinău, socialiștii au cerut Rusiei să nu sisteze aprovizionare cu gaze a Republicii Moldova pentru a evita un potențial colaps energetic și o catastrofă umanitară în această țară, a afirmat sursa menționată anterior, care a adăugat că socialiștii moldoveni nu au putut prezenta niciun fel argument convingătoare în favoarea reducerii prețurilor la gazele naturale furnizate Republicii Moldova sub prețul pieței.

Informația privind eșecul a fost ulterior confirmată chiar de către socialiști, care au indicat că Dmitri Kozak a subliniat că partea rusă “nu a văzut alte argumente la partea oficială moldovenească, decât cele care pot oferi gazul natural doar la preț de piață”.

În contextul în care Moscova a amenințat că va sista furnizarea de gaze către Republica Moldova începând de la 1 decembrie, Chișinăul a instituit stare de urgență în sectorul energetic în perioada 22 octombrie – 20 noiembrie. Rusia susține că un nou contract pentru furnizarea de gaze pe termen lung ar trebui încheiat doar pe baza prețurilor de pe piața europeană a gazelor, iar partea rusă este pregătită să acorde o reducere de până la 25%, cu condiția ca partea moldovenească să ramburseze datoria acumulată pentru gazul deja furnizat în ultimii ani. Potrivit corporației ruse de stat Gazprom, Chișinăul are de plătit o datorie inițială de 433 de milioane de dolari, la care se adaugă penalități pentru nerespectarea termenilor de achitare, astfel că datoria totală se ridică la 709 milioane de dolari.

Pentru luna octombrie, Republica Moldova cumpără gaz rusesc la un preț de piață de aproximativ 790 de dolari per 1.000 de metri cubi, față de un preț mediu de 148 dolari pe 1.000 de metri cubi anul trecut, indică agenția Tass.

Costurile achiziției de gaz din țări terțe vor fi mai mare pentru Republica Moldova decât prețul gazului solicitat de Rusia, susține purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, însă ministrul Infrastrucrii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că „ofertă propusă la moment de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor moldoveni.

În acest context, Chișinăul s-a orientat către surse alternative de gaz natural. Astfel, Republica Moldova a cumpărat un milion de metri cubi de gaz din Polonia la un preț nespecificat, informează Unimedia.

„Prețul este unul de piață, suntem în zona a 1000 de dolari pe 1000 mc, dar e secret comercial și nu pot să spun cifra exactă”, a declarat șefa Guvernului de la Chișinău, Natalia Gavrilița, la emisiunea ÎnProfunzime de la ProTV. Ea a precizat că este vorba de o achiziție de probă pentru o cantitate mică.

De asemenea, liderii României și-au exprimat disponibilitatea de a ajuta Republica Moldova să treacă peste criza energetică, mai ales că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a devenit recent funcțional.

Cererea anuală de gaze naturale a Republicii Moldova este estimată la aproximativ 1,3 miliarde de metri cubi, fără Transnistria (care consumă alți aproximativ 1,6 miliarde de metri cubi).