Industria apărării a rămas un sector economic extrem de profitabil, chiar și în timpul pandemiei
Veniturile cumulate realizate de cele mai importante 100 de companii din industria mondială a apărării au crescut anul trecut cu 5%, sectorul înfruntând cu succes criza economică provocată de pandemia de coronavirus, care a provocat o scădere de 3,5% a produsului intern brut (PIB) mondial.
Cele mai importante 100 firme din industria mondială a apărării au realizat, în anul fiscal 2020, venituri totale de 551 de miliarde de dolari, arată datele financiare prezentate de Defense News.
Primele zece firme din lista au obținut venituri cumulate de aproximativ 290 de miliarde de dolari, adică de peste două ori mai mult decât restul de 90 de firme la un loc.
La fel ca în anii trecuți, Statele Unite au dominat clasamentul; nu mai puțin de 50 de firme americane fiind incluse în lista pe acest an. Mai mult, SUA este reprezentată în Top 10 de șase firme, care au obținut venituri cumulate de aproximativ 213 miliarde de dolari.
China, a doua cea mai mare putere militară mondială, este reprezentată în clasament de șapte companii (inclusiv trei în top 10), în timp ce doar două companii din Rusia au reușit să intre în clasament: Almaz-Antey (locul 20) și Tactical Missiles Corporation (locul 42). Franța și Marea Britanie sunt țările europene cu cele mai multe firme în top 100, cu cinci, respectiv șapte companii.
Dintre vecinii României, doar Ucraina este reprezentată în clasament, cu compania Ukroboronprom, plasată pe locul 97, cu venituri din domeniul apărării de 650 de milioane de dolari în anul fiscal 2020.
Grupul Lockheed Martin s-a clasat pe primul loc cu venituri de 62,5 de miliarde de dolari din domeniul apărării. Compania, care produce o mare varietate de echipamente militare, de la aeronave F-16 Fighthing Falcon, F-35 Lightning II sau UH-60 Black Hawk, la sisteme antiaeriene Patriot sau THAAD, este pentru al 22-lea an consecutiv în fruntea clasamentului.
Cu doar 32,4 miliarde din contracte în domeniul apărării, gigantul aviatic Boeing, care în ultimii doi ani a ocupat poziția secundă, a picat pe locul al treilea, fiind surclasat de Raytheon Technologies, Boeing este de altfel singura companie din Top 10 care a înregistrat o reducere a veniturilor din apărare în anul fiscal 2020.
Raytheon Technologies, grup apărut în urma fuziunii între doi jucători majori ai industriei de apărare din SUA: Raytheon Company și United Technologies Corporation, a înregistrat venituri de 42 de miliarde de dolari din domeniul apărării.
Alte două firme americane – Northrop Grumman și General Dynamics – completează top 5 cele mai mari companii de apărare din lume, realizând venituri de 31,4 miliarde de dolari, respectiv 29,8 miliarde de dolari în anul fiscal 2020.
Aviation Industry Corporation of China este cea mai bine clasată firmă din afara Statelor Unite, ocupând poziția a șasea, cu venituri din apărare de 25,4 miliarde de dolari.
Singura companie europeană din top 10 este BAE Systems din Marea Britanie, care ocupă abia locul al șaptelea, cu venituri din apărare de 23,5 miliarde de dolari.
Ultimele locuri din top 10 sunt ocupate de două firme din China și una din Statele Unite: China North Industries Group Corporation Limited (locul 8, cu venituri din apărare 15,2 miliarde de dolari), L3Harris Technologies (locul 9, cu 14,9 miliarde de dolari) și China State Shipbuilding Corporation Limited (locul 10, cu 13,3 miliarde de dolari).
Cea mai bine clasată companie din industria apărării din Uniunea Europeană este Airbus, care ocupă locul al 12-lea, obținând venituri din apărare de 12 miliarde de dolari.
În pofida declinului economic global cauzat de pandemie, doar un sfert din firmele din apărare au înregistrat scăderi ale veniturilor provenite din acest sector. Mitsubishi Heavy Industries din Japonia, Dassault din Franța și Almaz-Antey din Rusia au raportat cele mai mari scăderi la acest capitol, în timp ce Amentum (SUA), Hyundai Rotem Company (Coreea de Sud) și Bechtel (SUA) au înregistrat creșteri cuprinse între 85% și 35%.