ApărareȘtiri

Comandantul forțelor SUA în Europa solicită mai multe distrugătoare, avioane F-35 pentru a descuraja agresivitatea Rusiei în zona pontică

Distrugătorul USS Donald Cook (US Navy)

Generalul de aviație Tod Wolters, liderul Comandamentului european al Statelor Unite (EUCOM), a afirmat recent că sunt necesare mai multe distrugătoare și avioane de luptă F-35 pentru a descuraja și monitoriza acțiunile agresive ale Rusiei în zona arctică și în regiunea Mării Negre, relatează publicațiile Seapower magazine și Star and Stripes.

“Observ un efort concertat al forțelor navele rusești în Marea Baltică, în Marea Barents și Marea Neagră”, a declarat generalul Tod Walters în cadrul unei audieri în Congresul Statelor Unite, pe 15 aprilie.

Generalul a explicat că este necesar ca SUA să disloce în Europa alte „două distrugătoare, pentru a ne îmbunătăți capacitatea de a vedea sub apă”, dar și un număr suplimentar de avioane de luptă de generația a cincea F-35.

Wolters a declarat că anticipează că primele avioane F-35 Lightning II ale aviației americane urmează să fie dislocate în această toamnă în Marea Britanie. De asemenea, există deja 30 de aeronave F-35 în dotarea unor forțe aeriene aliate din Europa și se așteaptă ca numărul total să ajungă la 450 de avioane de acest fel până în 2030.

Totodată, Forțele Navale ale SUA urmează să disloce alte două distrugătoare la Rota, Spania, începând din 2025-2026, a explicat generalul.

SUA au deja patru distrugătoare dislocate la baza navală Rota din Spania, generalul american afirmând că aceste nave sunt „caii de povară ai descurajării” Rusiei în mările din jurul Europei.

EUCOM solicită sporirea prezenței navale și aeriene în Europa de mai mulți ani, iar cele două distrugătoare suplimentare sunt necesare din cauza creșterii constante a activității submarinelor rusești în așa-numita breșă GIUK, zona din Atlanticul de Nord cuprinsă între Groenlanda, Islanda și Marea Britanie.

Întrebat de congresmenul republican Robert Wittman dacă crede că anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia „le oferă un bastion strategic în acea zonă” Wolters a declarat că Moscova a depune „eforturi concertate” pentru a se fortifica acolo.

La rândul său, Laura Cooper, secretar adjunct al Apărării pentru Rusia, Ucraina și Eurasia, a declarat că, după 2014, Pentagonul și-a concentrat atenția asupra Mării Negre.

„Și adoptăm o abordare care privește în mod holistic toți aliații și partenerii noștri din regiune”, a mai spus Cooper, care a adăugat că Statele Unote depun eforturi pentru a spori conștientizarea importanței domeniului maritim în Ucraina, Georgia, Bulgaria și România.

După anexarea ilegală a regiunii Crimeea, în 2014, Rusia a poziționat acolo sisteme Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD), inclusiv radare, rachete antinavă și sisteme antiaeriene și antirachetă.