Distrugătorul USS Thomas Hudner părăsește Marea Neagră după o participare succintă la exercițiul Sea Shield 21, găzduit de România
Distrugătorul american USS Thomas Hudner (DDG-116), din clasa Arleigh Burke, a început tranzitul spre Marea Mediterană pe data de 23 martie, după o prezență de trei zile în Marea Neagră, ocazie cu care a participat la prima fază a „Sea Shield 21”, cel mai amplu și mai complex exercițiu multinațional NATO organizat de Forțele Navale Române în 2021.
"Our trip to the Black Sea was very productive,” said Cmdr. Bo Mancuso, commanding officer, USS Thomas Hudner
Read the full story: https://t.co/iDvJjE8GIJ pic.twitter.com/dtjzKmeK94— U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. 6th Fleet (@USNavyEurope) March 23, 2021
„Călătoria noastră în Marea Neagră a fost foarte productivă”, a declarat comandorul Bo Mancuso, comandantul distrugătorului USS Thomas Hudner.
Vasul de război face parte din grupul naval al portavionului USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69), care acționează de câteva zile în Marea Mediterană. Grupul naval mai cuprinde crucișătorul USS Monterey (CG-61) și distrugătoarele USS Mitscher (DDG 57), USS Laboon (DDG 58), USS Mahan.
Forțele Navale ale SUA mai sunt reprezentate la exercițiul anual Sea Shield 21 și de USS Monterey (CG-61), primul crucișător american care vizitează Marea Neagră în ultimii trei ani.
Sea Shield 21 este un exercițiu naval multinațional în Marea Neagră, condus de România, la care participă peste 2.400 de militari din opt state (Bulgaria, Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania, SUA și Turcia), 18 nave de luptă și 10 aeronave. Desfășurat în perioada 19-29 martie, exercițiul cuprinde toate etapele unei operații militare navale NATO de răspuns la o criză geopolitică în regiune.
Reacția Moscovei la exercițiul NATO condus de România, a fost una caracterizată drept „fără precedent” de către un oficial militar de rang înalt din cadrul Marinei Ruse, citat de agenția de știri RIA Novosti. Toate cele șase submarinele Flotei Ruse de la Marea Neagră au fost plasate în stare de alertă și execută misiuni în afara porturilor, iar peste peste 50 de avioane rusești Su-27SM, Su-30SM, Su-24M și Su-34 din cadrul forțelor militare din sudul Rusiei exersează misiuni de atac în bazinul pontic.
SUA, alături de partenerii NATO, și-au consolidat masiv prezența maritimă în Marea Neagră, cu scopul de a sublinia că militarizarea de către Rusia a bazinului pontic după anexarea regiunii Crimeea nu va rămâne fără răspuns.
Colonelul Vadym Skibitskyi, director adjunct al agenției de informații pentru apărare din Ucraina, a declarat în 2019 că toate țările din Marea Neagră ar trebui să fie îngrijorate de consolidarea poziției militare a Rusiei după anexarea Peninsulei Crimeea.
Oficialul a menționat că, înainte de anexarea Crimeii în 2014, Rusia avea 22 de avioane de luptă în regiunea pontică, iar acum are 122, numărul de submarine a crescut de la două la șapte, iar cel al navelor de război s-a dublat, de la 22 la 45.