ApărareȘtiri

Rusia monitorizează îndeaproape navele NATO care participă la un exercițiu organizat de România

Nava spaniolă Tajo (SNMCMG2/Yoruk Isik)

Flota rusă a Mării Negre monitorizează îndeaproape două nave militare din Spania și Grecia, care au intrat joi în apele Mării Negre pentru a lua parte la exercițiul multinațional „Poseidon 21”, organizat de România în perioada 26 februarie – 6 martie, informează Ministerul Apărării de la Moscova.

„Forțele Flotei Mării Negre au început să monitorizeze acțiunile dragoarelor Tajo din Marina spaniolă și Evropi din Marina greacă, care au intrat în Marea Neagră pe 25 februarie 2021”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, citat de site-urile rusești Sputnik și topwar.ru.

Cele două nave urmează să participe alături de forțe aeronavale din alte țări NATO la „Poseidon 21”, primul exercițiu multinațional întrunit din anul 2021, desfășurat în bazinul pontic.

Militari din șase țări NATO, cu 13 nave de război, nouă aeronave (inclusiv avioane Rafale, Eurofighter și MiG-21 Lancer), dar și un robot subacvatic comandat de la distanță, urmează să participe la manevre. Mai multe detalii despre acest subiect AICI.

Moscova s-a declarat în repetate rânduri deranjată de consolidarea prezenței NATO în zona pontică după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014, susținând că prezența în Marea Neagră a navelor militare ale țărilor NATO din afara bazinului pontic subminează stabilitatea regională.

În urma anexării Crimeei, Rusia a poziționat aici sisteme Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD), inclusiv radare, rachete antinavă și sisteme antiaeriene și antirachetă, iar Flota rusă a Mării Negre a fost întărită. Toate aceste îi permit Moscovei să supravegheze o mare parte din bazinul pontic și îi asigură o poziție dominantă față de vecini.

În replică, NATO și-a intensificat activitățile în Marea Neagră cu scopul reasigurării aliaților și partenerilor săi din regiune. Totodată, România plănuiește investiții importante în consolidarea apărării zonelor de coastă, intenționând să achiziționeze rachete antinavă Naval Strike Missile, corvete multifuncționale, sisteme de artilerie reactivă cu rază lungă de acțiune HIMARS, radar de contrabaterie AN/TPQ­53 etc.